Nexus 5596 SFP GLC-T link down

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Nexus 5596 SFP GLC-T link down

#1

#1 Post autor: martino76 » 01 kwie 2016, 19:54

Witam,


Próbowałem zainstalować dziś SFP GLC-T na N5K ale port nie podnosił się. Kabel na pewno jest sprawny po podłączeniu do N2K, link odrazy się podnosił. Próbowałem innych SFP tego samego modelu, i link ciągle pozostawał jako not connected.

Tak dla jasności zmieniłem port speed z 10G na 1G i dalej problem był ten sam. Zauważyłem ze transceiver pokazuje mi calibration is invalid

Kod: Zaznacz cały

IEDP02-N5K-SW01# sh int et1/31 transceiver calibrations
Ethernet1/31
    transceiver is present
    type is SFP-1000BASE-T
    name is CISCO-AVAGO
    part number is ABCU-5710RZ-CS4
    revision is
    serial number is AGM170325Q9
    nominal bitrate is 1300 MBit/sec
    Link length supported for copper is 100 m
    cisco id is --
    cisco extended id number is 4

SFP calibration is invalid
Ktos miał podobny problem, zmiana speed nie rozwiązuje problemu oraz włożenie tych SFP do innych portów, tez nie rozwiązuje problemu. Dokumentacji do N5K mówi o wsparciu dla tego typu SFP.

Pozdro,

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 834
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nexus 5596 SFP GLC-T link down

#2

#2 Post autor: xal » 01 kwie 2016, 20:16

martino76 pisze:Tak dla jasności zmieniłem port speed z 10G na 1G i dalej problem był ten sam,
Zmieniałeś speed przy włożonym SFP? Kiedyś miałem podobny przypadek i zadziałało wyjęcie SFP, zmiana speed i włożenie SFP.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Re: Nexus 5596 SFP GLC-T link down

#3

#3 Post autor: martino76 » 01 kwie 2016, 21:40

xal pisze:
martino76 pisze:Tak dla jasności zmieniłem port speed z 10G na 1G i dalej problem był ten sam,
Zmieniałeś speed przy włożonym SFP? Kiedyś miałem podobny przypadek i zadziałało wyjęcie SFP, zmiana speed i włożenie SFP.
Tak zmieniałem speed przy włożonym SFP, nie spotkałem się z przypadkiem by przy włożonym SPF zmiana prędkości nie zadziałała. Sprawdzę metodę o której wspominasz i dam znać czy pomogło.

Pozdro,

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1670
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 01 kwie 2016, 23:44

.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

#5

#5 Post autor: martino76 » 02 kwie 2016, 00:01

Wojtachinho pisze:Sprawdzales kompatybilnosc SFP ?

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/in ... l#wp139256
Napisałem wyżej, ze dokumentacja mówi o wsparciu dla tego typu SPF, wiec na 100% jest wspierany od wersji 5.0(3)N1(1B) :)

Pozdro,

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Re: Nexus 5596 SFP GLC-T link down

#6

#6 Post autor: martino76 » 06 kwie 2016, 15:59

xal pisze:
martino76 pisze:Tak dla jasności zmieniłem port speed z 10G na 1G i dalej problem był ten sam,
Zmieniałeś speed przy włożonym SFP? Kiedyś miałem podobny przypadek i zadziałało wyjęcie SFP, zmiana speed i włożenie SFP.
Zmieniłem speed przed włożeniem SFP i shutdown portu, po czym zainstalowałem SFP. Objaw jest ten sam. Ta sama SFP działa na 5672UP.

Otworzyłem case z TAC.

Pozdro,

Awatar użytkownika
TmaX
wannabe
wannabe
Posty: 55
Rejestracja: 10 mar 2006, 18:03
Lokalizacja: Cork, IRL
Kontakt:

Re: Nexus 5596 SFP GLC-T link down

#7

#7 Post autor: TmaX » 03 maja 2016, 11:38

Otworzyłem case z TAC.

Pomogli inzynierowie z TACa czy poprostu RMA?
>>>Nie rób CCIE. Zejdź do bunkra, nakryj się kocem i czekaj na koniec. W końcu nadejdzie.<<<
Lukasz B.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 815
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Re: Nexus 5596 SFP GLC-T link down

#8

#8 Post autor: martino76 » 03 maja 2016, 13:15

TmaX pisze:
Otworzyłem case z TAC.

Pomogli inzynierowie z TACa czy poprostu RMA?
Nie pomogli i nie robiłem RMA bo te SFP działają z 5600 a nie działają z 5500 mimo ze w dokumentacji jest napisane, ze powinny współpracować i inżynier z TAC'a nie powiedział mi dlaczego tak jest.


Jedyna różnica jaka widzę miedzy tymi SFP to part number ABCU-5710RZ-CS5 ta działa mi na platformie 5500 a SFP z part number ABCU-5710RZ-CS4 już nie, ale działa bez problemow na 5600

Kod: Zaznacz cały

EDP02-N5K-SW02# sh int et1/34 transceiver
Ethernet1/34
    transceiver is present
    type is SFP-1000BASE-T
    name is CISCO-AVAGO
    part number is ABCU-5710RZ-CS5
    revision is B2
    serial number is AGM1951459U
    nominal bitrate is 1300 MBit/sec
    Link length supported for copper is 100 m
    cisco id is --
    cisco extended id number is 4
Użyłem SFP ABCU-5710RZ-CS5 :)

Pozdro,

ODPOWIEDZ