Nexus 93180YC-EX & tryb break-out

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

Nexus 93180YC-EX & tryb break-out

#1

#1 Post autor: jarek6 » 10 kwie 2016, 10:12

Hej
Mam pytanie apropo portow QSFP/QSFP28 w Nexusie 93180YC-EX.
Czy wspieraja one breakout mode do 4x10Gbit/s ? Czy jako ze jest to port 100G/QSFP28 to jest szansa na cos innego niz 4x10Gbit ? Np. 4x25Gbit lub 10x10Gbit ?

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 339
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Nexus 93180YC-EX & tryb break-out

#2

#2 Post autor: konradrz » 10 kwie 2016, 20:48

jarek6 pisze:Czy wspieraja one breakout mode do 4x10Gbit/s ? Czy jako ze jest to port 100G/QSFP28 to jest szansa na cos innego niz 4x10Gbit ? Np. 4x25Gbit lub 10x10Gbit ?
Nnnnnnie wydaje mię się. Chyba tylko się da 6x100G lub 6x40G.
O ile się da (muszę sprawdzić, ale nie przypominam sobie żeby się dało) mógłbyś z każdego zrobić 4x25 lub 4x10 (bez sensu). Na bank się nie da 10x10 (bo 100G w QSFP to jest 4x25).

Skądinąd, pozostałe 48 portów jest 10/25Gbit.

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

#3

#3 Post autor: jarek6 » 10 kwie 2016, 23:14

Wlasnie na to mi wyglada ze jedynie co sie da to 4x10G lub 4x25G (ale wtedy tylko na 4 portach z 6).

Potrzebuje "urodzic" dodatkowe porty 10G bo 48 to za malo.

Jak sie nie da to pewnie skonczy sie na Nexusie 3100 gdzie moge wszystkie 6x40G przerobic na 4x10G. Potrzebuje jakies 68 portow na 1/2U w formie Nexusa.

Linia 9K wydaje sie najbardziej rozwojowa. Ale w sumie na 3100 tez niczego nie brakuje, a nawet maja soft od 9K.

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#4

#4 Post autor: meeple » 11 kwie 2016, 23:12

A może coś z serii 9200 ?

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

#5

#5 Post autor: jarek6 » 12 kwie 2016, 14:30

Co masz na mysli (tzn. ktory SKU) ?
Jakies bedefity Nexus 9200 over Nexus 3100 ?

9200 podobnie jak 3100 nie obsluguja FEX'ow. Zastanawiam sie po co tyle produktow - tzn 9200, 3100, 9300, 9300-EX.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 339
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#6

#6 Post autor: konradrz » 12 kwie 2016, 17:22

jarek6 pisze:9200 podobnie jak 3100 nie obsluguja FEX'ow.
Eeee, że co?
9200 jeszcze nie obsługuje, fakt (będzie nowy soft za kilka miesięcy).
Ale 3100 od dawna obsługuje (przecież to Trident, a Trident rozumie VNTag).
jarek6 pisze:Zastanawiam sie po co tyle produktow - tzn 9200, 3100, 9300, 9300-EX.
Bo każdy czymś się różni (czipsetami). Seria 3k generalnie ma tylko Broadcoma (Trident II, Trident II+, Tomahawk), seria 9k ma i Broadcoma i Cisco (lub - w supernowych - same Cisco).
3k działa tylko w trybie 'standalone' (NXOS), 9k może być albo 'standalone' albo 'ACI'.
A czemu tyle 9k? Bo jedne mają Tridenty, inne Tomahawki, inne Netflow, inne IP-based EPGs itd itp.

Wybrałbyś się pan na jakiś miting partnerski, to by Ci chłopaki wszystko wygarnęli (na tablicy :) )

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

#7

#7 Post autor: jarek6 » 12 kwie 2016, 21:24

konradrz pisze: Eeee, że co?
9200 jeszcze nie obsługuje, fakt (będzie nowy soft za kilka miesięcy).
Ale 3100 od dawna obsługuje (przecież to Trident, a Trident rozumie VNTag).
To nie jest kwestia hardware, ale zapewne decyzja BU. AFAIK wsparcia dla FEX nigdy nie bylo na platformie NX3K.
Jesli FEX'y beda wspierane na 9200 to bardzo milo :) W roadmap'ach ani slowa o tym (PEC'owych).

Kod: Zaznacz cały

The following Nexus 9000 features are not supported on the Cisco Nexus 3100 Series switches in N3K or N9K mode.
- FEX
Zrodlo:
http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/sw ... os_rn.html
Wybrałbyś się pan na jakiś miting partnerski, to by Ci chłopaki wszystko wygarnęli (na tablicy :) )
Wszystko jest na PEC'u/CiscoLive ;-] Udalo mi sie poswiecic kilka godzin i przejrzec pare prezentacji na temat tych box'ow i jestem troche madrzejszy.

Super ze jeden ma taki chipset, drugi inny, trzeci jeszcze inny i Netflowa. A nie mozna od razu bylo wypuscic full-feature produktu tylko miec ich 20 w portfolio ? Z punktu widzenia funkcji roznice ASIC'owe powoduja kwestie braku/posiadania BreakOut'ow, NetFlow, buforow (wieksze/mniejsze), cos jeszcze jest innego ?. Chociaz widac ze na koncu drogi jest 9300-EX ktory wyglada na finalny produkt. Takie moje wrazenie na podsumowanie.

Takie odnosze wrazenie.

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#8

#8 Post autor: meeple » 12 kwie 2016, 22:20

jarek6 pisze: Super ze jeden ma taki chipset, drugi inny, trzeci jeszcze inny i Netflowa. A nie mozna od razu bylo wypuscic full-feature produktu tylko miec ich 20 w portfolio ? Z punktu widzenia funkcji roznice ASIC'owe powoduja kwestie braku/posiadania BreakOut'ow, NetFlow, buforow (wieksze/mniejsze), cos jeszcze jest innego ?. Chociaz widac ze na koncu drogi jest 9300-EX ktory wyglada na finalny produkt. Takie moje wrazenie na podsumowanie.
Takie odnosze wrazenie.
ale nie wszyscy potrzebują full-feature i chcą za to płacić....

>cos jeszcze jest innego ?
nowe asic mają chociażby porty 10/25/50g
potrafią też robić vxlan routing

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 339
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#9

#9 Post autor: konradrz » 12 kwie 2016, 23:06

jarek6 pisze:A nie mozna od razu bylo wypuscic full-feature produktu tylko miec ich 20 w portfolio ?
Jakkolwiek miłe życzenie, nie bardzo technicznie możliwe :)
Wiesz, wiele od Broadcoma zależy/zależało. Wyprodukowanie nowego czipsetu (który ma ekstra funkcję XYZ) to miesiące/lata. A w tym czasie co - mamy 7k sprzedawać? :) Rynek nie lubi pustki - jak nie Cisco, to ktoś inny sprzeda.
Zważ, że w tzw. międzyczasie (nim powstał switch 9300-EX, który nie jest końcem ;) ) Cisco sprzedało w sumie ileśset tysięcy Nexusów 3k. Czyli zrealizowany zysk. A że klient ma (za duży) wybór? Uel. :)

PS. Masz rację z 3k+FEX (znaczy, że nie obsługuje). Dałbym se rękę uciąć że widziałem kiedyś roadmapę "że będzie", ale... ale bym teraz nie miał ręki.

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

#10

#10 Post autor: jarek6 » 13 kwie 2016, 13:41

Przekonałeś mnie :)

W sumie wiecej produktow to zawsze lepiej dla nas niz mniej. No dobra moze wiecej czasu trzeba poswiecic na nauczenie sie co gdzie jest inaczej. Ale and the end - lepiej - wiekszy wybor, lepszy soft (bo sie wygrzal) i vendor wie co taki Broadcom ma sp****one.

ODPOWIEDZ