Intel NUC lub podobne Temat rozwiązany

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
horac
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 18 kwie 2016, 21:04
Lokalizacja: CCIE

Re: Intel NUC lub podobne

#16

#16 Post autor: horac » 19 maja 2016, 20:24

xal pisze:
Wojtachinho pisze:Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)
Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)
Xal ty sie do mnie odezwij powiem ci co i jak. Od dawna mam white boxa ESXi
i wiem jak sie te klocki sklada.

Awatar użytkownika
awo
CCIE
CCIE
Posty: 354
Rejestracja: 05 wrz 2004, 16:25
Lokalizacja: waw@pl
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#17

#17 Post autor: awo » 20 maja 2016, 23:58

Jeżeli 16GB ci wystarczy to może mac mini?
W połączeniu z SSD jest mały i przenośny i bardzo cichy.
Kabelek zasilający jak od radio z naszego dzieciństwa itd.

Bardzo wygodne do plecaka - jak trzeba gdzieś go zabrać albo gry dzieci zabrać na wakacje ;)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1670
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#18

#18 Post autor: Wojtachinho » 21 maja 2016, 00:54

awo pisze:Jeżeli 16GB ci wystarczy to może mac mini?
W połączeniu z SSD jest mały i przenośny i bardzo cichy.
Kabelek zasilający jak od radio z naszego dzieciństwa itd.

Bardzo wygodne do plecaka - jak trzeba gdzieś go zabrać albo gry dzieci zabrać na wakacje ;)
Raczej ciscowe pudelka o ile xal zdecyduje sie na jakies laby, 16 GB to za malo. Co do gier sie nie wypowiadam, moja mala jeszcze troche podrosnie to zobacze jakie trendy panuja hehe :D

Co do laba o ile kolega planuje, fajna opcja do staly adres IP czy tam dyndns, narzedzie sie nazywa UNL. Wszystko zarzadzalne przez przegladarke :)

Tu jest moj UNL na VMware z 64GB ramu :)
http://unl.virtualolivia.com/
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

Re: Intel NUC lub podobne

#19

#19 Post autor: minimalist300 » 21 maja 2016, 19:35

Wojtachinho pisze:
awo pisze:Jeżeli 16GB ci wystarczy to może mac mini?
W połączeniu z SSD jest mały i przenośny i bardzo cichy.
Kabelek zasilający jak od radio z naszego dzieciństwa itd.

Bardzo wygodne do plecaka - jak trzeba gdzieś go zabrać albo gry dzieci zabrać na wakacje ;)
Raczej ciscowe pudelka o ile xal zdecyduje sie na jakies laby, 16 GB to za malo. Co do gier sie nie wypowiadam, moja mala jeszcze troche podrosnie to zobacze jakie trendy panuja hehe :D

Co do laba o ile kolega planuje, fajna opcja do staly adres IP czy tam dyndns, narzedzie sie nazywa UNL. Wszystko zarzadzalne przez przegladarke :)

Tu jest moj UNL na VMware z 64GB ramu :)
http://unl.virtualolivia.com/
z tego co napisal to szuka laba pod linuxy,

Duzo osob sklada normalne PC, teraz nawet i5 obsluguja 64GB RAM i uzywa Windowsa + VMware workstation. Mozna zbudowac niedrogim kosztem, a dorzucasz grafike i masz maszyne do grania :)

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 834
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#20

#20 Post autor: xal » 21 maja 2016, 20:34

Laba pod linuxy, appliance, ale też szukam rozwiązania, żeby można było odpalić windows workstation do grania (zdalnie po rdp, jeżeli się oczywiście da).

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1670
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#21

#21 Post autor: Wojtachinho » 21 maja 2016, 20:59

xal pisze:Laba pod linuxy, appliance, ale też szukam rozwiązania, żeby można było odpalić windows workstation do grania (zdalnie po rdp, jeżeli się oczywiście da).
dedykowana karta graficzna.
Obecnie skladam podobny whitebox.
2 x SSD 256 Samsung Pro pod OS w RAID1 @ hw lsi
2 x SSD 256 Samsung Pro pod dysk gdzie m.in bede filmy montowac w RAID1 @ hw lsi

64 GB RAM/Xeon E5, Docelowo minimum 128 z racji ze mam jeszcze laby, i pare wewn systemow (AD, PLEX, P2P) wiekszosc to windows servery 2012 oraz 2008.
Ten vDesktop bedzie na windows 10 Pro 64 bit.

Moje GPU
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... ROKL5A1OLE

Moj cel: montaz filmow (vegas, premiere, after affects), czasami gry BF4 itp

Takze mega ograniczone mozliwosci NUCa ze wzgledu GPU. Buduj wlasny serwer i tyle :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

tmikolajek
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 cze 2014, 17:11

Re: Intel NUC lub podobne

#22

#22 Post autor: tmikolajek » 21 cze 2016, 22:18

Czy ktoś ma Intel NUC? Poszukuje sprzętu do budowy laba (ESXi i vsrx). Zastanawiam się nad zakupem:
http://www.x-kom.pl/p/279338-nettop-min ... ta-m2.html
http://www.komputronik.pl/product/24502 ... lsrc=aw.ds- zamiast tych 4GB.
Czy warto inwestować w NUC czy lepiej złożyć coś swojego? Jeśli coś swojego to czy możecie polecić podzespoły z których można zbudować coś sensownego.
Podstawowe warunki to mały rozmiar i mały pobór prądu i cena do 2500zł.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Intel NUC lub podobne

#23

#23 Post autor: lbromirs » 21 cze 2016, 22:33

tmikolajek pisze:Czy ktoś ma Intel NUC? Poszukuje sprzętu do budowy laba (ESXi i vsrx). Zastanawiam się nad zakupem:
http://www.x-kom.pl/p/279338-nettop-min ... ta-m2.html
http://www.komputronik.pl/product/24502 ... lsrc=aw.ds- zamiast tych 4GB.
Czy warto inwestować w NUC czy lepiej złożyć coś swojego? Jeśli coś swojego to czy możecie polecić podzespoły z których można zbudować coś sensownego.
Podstawowe warunki to mały rozmiar i mały pobór prądu i cena do 2500zł.
NUCi sprawdzaja sie dobrze, ale zdecydowanie lepiej miec i5 albo i i7 - wyszla wlasnie edycja 'Skull', NUC6. Co do skalowalnosci - nic tak sie nie skaluje jak wlasny build. A swoja droga - do NUCow wchodza pamieci 16GB, mozna sobie zrobic do 32GB.

Ja mam Asusa Z9PE-WS a ostatnio kupilem sobie Z10PE-D16. Do srodka trafi 2x2670v3 i 1TB RAMu. Ale mam tez dwa UCSy 220M3 w domu, wiec jestem nietypowy.

Odkrylem ostatnio ta strone - nie probowalem ich uslug (wysylaja rowniez z EU), ale opieraja sie o plyty SuperMicro, a one maja dobra marke.

tmikolajek
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 cze 2014, 17:11

Re: Intel NUC lub podobne

#24

#24 Post autor: tmikolajek » 21 cze 2016, 23:23

A jeszcze jedno pytanie. Czy nadal są problemy z instalacja ESXi? Czytałem, że NIC w NUC powoduje problemy przy instalacji.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Intel NUC lub podobne

#25

#25 Post autor: lbromirs » 22 cze 2016, 00:09

tmikolajek pisze:A jeszcze jedno pytanie. Czy nadal są problemy z instalacja ESXi? Czytałem, że NIC w NUC powoduje problemy przy instalacji.
Od U2 AFAIR nie. Ja instalowalem najnowsza wersje bez patchowania. Ale patchowanie jest proste i bezbolesne.

gangrena na pewno chetnie pomoze jakby co. Ja tez moge ;)

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 834
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#26

#26 Post autor: xal » 22 cze 2016, 07:54

Ja zrezygnowałem z NUCa, poszedłem w składaka. Jak sobie pokalkulowałem, to NUC kompletnie się nie opłaca (znaczy fajne rozwiązanie, ale moim zdaniem jednak za drogie).

tmikolajek
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 cze 2014, 17:11

Re: Intel NUC lub podobne

#27

#27 Post autor: tmikolajek » 22 cze 2016, 08:24

xal pisze:Ja zrezygnowałem z NUCa, poszedłem w składaka. Jak sobie pokalkulowałem, to NUC kompletnie się nie opłaca (znaczy fajne rozwiązanie, ale moim zdaniem jednak za drogie).
A Xal możesz powiedzieć co kupiłeś.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1670
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#28

#28 Post autor: Wojtachinho » 22 cze 2016, 10:29

xal pisze:Ja zrezygnowałem z NUCa, poszedłem w składaka. Jak sobie pokalkulowałem, to NUC kompletnie się nie opłaca (znaczy fajne rozwiązanie, ale moim zdaniem jednak za drogie).
Tez jestem ciekaw, pochawal sie :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 834
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#29

#29 Post autor: xal » 22 cze 2016, 12:56

Spokojnie, jakiegoś mega złotego środka nie znalazłem :-) Przekalkulowałem swoje potrzeby i doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję do domu "serwera" pod masę VMek. Mam dość rozbudowanego laba w pracy, więc większość VMek stawiam tam. Do domu kupiłem sobie po prostu kompa z Xeonem (4C/8T) i płytą obsługującą 64GB RAM i RAID. Potrzebne mi rzeczy do nauki odpalam na VirtualBoxie. Póki co 16GB RAMu styka, a procek ma zapas na długo.

EDIT: Ale wiem, że horac skomponował sobie fajny zestaw domowo-serwerowy, może się pochwali :-)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1670
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#30

#30 Post autor: Wojtachinho » 22 cze 2016, 13:15

xal pisze:Spokojnie, jakiegoś mega złotego środka nie znalazłem :-) Przekalkulowałem swoje potrzeby i doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję do domu "serwera" pod masę VMek. Mam dość rozbudowanego laba w pracy, więc większość VMek stawiam tam. Do domu kupiłem sobie po prostu kompa z Xeonem (4C/8T) i płytą obsługującą 64GB RAM i RAID. Potrzebne mi rzeczy do nauki odpalam na VirtualBoxie. Póki co 16GB RAMu styka, a procek ma zapas na długo.

EDIT: Ale wiem, że horac skomponował sobie fajny zestaw domowo-serwerowy, może się pochwali :-)
Znam horaca zestaw. Powiedzialbym ze standardowy pod potrzeby :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ