Intel NUC lub podobne Temat rozwiązany

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Intel NUC lub podobne

#1

#1 Post autor: xal » 18 maja 2016, 13:35

Elo,

Mam zamiar kupić do domu NUCa pod wirtualizację (kilka lunuxów, może jakiś testowy windows, bez ogromnych wymagań). Ktoś się tym bawił? Jakieś opinie, rekomendacje, alternatywa?

Pozdr,
xal

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1652
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 18 maja 2016, 13:44

xal pisze:Elo,

Mam zamiar kupić do domu NUCa pod wirtualizację (kilka lunuxów, może jakiś testowy windows, bez ogromnych wymagań). Ktoś się tym bawił? Jakieś opinie, rekomendacje, alternatywa?

Pozdr,
xal
Poza cena o ile to nie jest bariera, to jest ok. Wada tylko jeden NIC. Przesiaduje tez na hardforum i reddit. Duzo jest fajnych projekow (HA, VSANY i inne fajne ficzery) gdzie ludzie sobie labuja na NUCach. Oprocz liczby NIC, kolejnym ograniczeniem moze byc RAM, zdaje sie maximum 32GB
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#3

#3 Post autor: xal » 18 maja 2016, 13:54

No właśnie jeden NIC i 32GB RAM mi styka. Chcę tam wsadzić dysk 2,5" 1T. Bardziej mnie martwią procki, które tam są, bo tylko 2C :-(

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1652
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 18 maja 2016, 14:15

xal pisze:No właśnie jeden NIC i 32GB RAM mi styka. Chcę tam wsadzić dysk 2,5" 1T. Bardziej mnie martwią procki, które tam są, bo tylko 2C :-(
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... rison.html
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
wookasch
wannabe
wannabe
Posty: 164
Rejestracja: 03 cze 2009, 16:23
Lokalizacja: Berlin

Re: Intel NUC lub podobne

#5

#5 Post autor: wookasch » 18 maja 2016, 14:47

Warto tylko zwrocic uwage, ze ten model z 4-corowym i7 to juz inna obudowe ma.

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#6

#6 Post autor: xal » 18 maja 2016, 14:50

No właśnie widziałem to porównanie. Zastanawiam się czemu przy i7 jest DDR3 :-/ Choć wydaje mi się, że chyba dla takiego zastosowania nie ma to za dużego znaczenia.

Tak czy inaczej rozumiem, że ludzie chwalą i warto? :-)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1652
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne  Temat rozwiązany

#7

#7 Post autor: Wojtachinho » 18 maja 2016, 15:26

xal pisze:No właśnie widziałem to porównanie. Zastanawiam się czemu przy i7 jest DDR3 :-/ Choć wydaje mi się, że chyba dla takiego zastosowania nie ma to za dużego znaczenia.

Tak czy inaczej rozumiem, że ludzie chwalą i warto? :-)
Jest ok. Tylko zostac przy SSD. Przy HDD inaczej temp moze wygaldac.

ps. Sam chce kupic NUCa ale bardziej aby po HDMI podpiac do TV. Obecnie mam tylko PLEX po LAN.

Jak dla mnie bomba :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#8

#8 Post autor: xal » 18 maja 2016, 16:22

Super, dzięki :-) Zatem kupuję ,tylko dobiorę sobie jeszcze model i wyposażenie.

A, jeszcze pytanko, bo widzę, że większość z pudełek (np, na morele.net) nie ma RAMu, trzeba dokupić osobno. Z tego co widziałem to to są kości SODIMM, takie jak do laptopów czy jakieś specjalistyczne?

Awatar użytkownika
wookasch
wannabe
wannabe
Posty: 164
Rejestracja: 03 cze 2009, 16:23
Lokalizacja: Berlin

Re: Intel NUC lub podobne

#9

#9 Post autor: wookasch » 18 maja 2016, 16:28

SO-DIMM, dokladnie jest podane w specyfikacji kazdego modelu.

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#10

#10 Post autor: xal » 19 maja 2016, 12:44

To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1652
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#11

#11 Post autor: Wojtachinho » 19 maja 2016, 13:03

xal pisze:To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?
Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#12

#12 Post autor: xal » 19 maja 2016, 13:28

Wojtachinho pisze:
xal pisze:To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?
Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)
No właśnie nie oczekuję, bo dzieciaki to w jakieś edukacyjne pykają, może jakaś platformówka, a ja to co najwyżej mafia, cywilizacja :-) Chodzi o to, czy to kompletnie nie klęknie z racji tego, że jest ten poziom wirtualizacji (jak np działa DirectX przy VMce?) - nie mam jak sprawdzić w swoim labie, bo mamy same UCSy, więc zupełnie inny procek.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1652
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#13

#13 Post autor: Wojtachinho » 19 maja 2016, 13:47

xal pisze:
Wojtachinho pisze:
xal pisze:To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?
Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)
No właśnie nie oczekuję, bo dzieciaki to w jakieś edukacyjne pykają, może jakaś platformówka, a ja to co najwyżej mafia, cywilizacja :-) Chodzi o to, czy to kompletnie nie klęknie z racji tego, że jest ten poziom wirtualizacji (jak np działa DirectX przy VMce?) - nie mam jak sprawdzić w swoim labie, bo mamy same UCSy, więc zupełnie inny procek.
ahh ty chcesz zrobic passthrough z VMki na windowsie do monitora?
Jezeli tak, moze byc problem, nie wiem czy ci system a raczej BIOS wystartuje jezeli karta graficzna nie bedzie obecna.
Jezeli mialbys IPMI/iLO to spokojnie.

Ale jezeli chcesz wspoldzielic karte graficzna dla hypervizora oraz VMki. Moim zdaniem moze byc zgrzyt.
Do passthrough uzywa sie dedykowanej (osobnej karty graficznej)

Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 827
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Farszafka
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#14

#14 Post autor: xal » 19 maja 2016, 13:59

Wojtachinho pisze:Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)
Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1652
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Intel NUC lub podobne

#15

#15 Post autor: Wojtachinho » 19 maja 2016, 14:38

xal pisze:
Wojtachinho pisze:Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)
Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)
Ja u siebie mam wszystko na plytach supermicro, tanie i nie zawodne, dodatowo masz slot PCIEX. Dajesz karte graficzna i wio.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ