CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 21 sty 2018, 07:23

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post #1 : 18 maja 2016, 13:35 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Elo,

Mam zamiar kupić do domu NUCa pod wirtualizację (kilka lunuxów, może jakiś testowy windows, bez ogromnych wymagań). Ktoś się tym bawił? Jakieś opinie, rekomendacje, alternatywa?

Pozdr,
xal

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #2 : 18 maja 2016, 13:44 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1606
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Elo,

Mam zamiar kupić do domu NUCa pod wirtualizację (kilka lunuxów, może jakiś testowy windows, bez ogromnych wymagań). Ktoś się tym bawił? Jakieś opinie, rekomendacje, alternatywa?

Pozdr,
xal
Poza cena o ile to nie jest bariera, to jest ok. Wada tylko jeden NIC. Przesiaduje tez na hardforum i reddit. Duzo jest fajnych projekow (HA, VSANY i inne fajne ficzery) gdzie ludzie sobie labuja na NUCach. Oprocz liczby NIC, kolejnym ograniczeniem moze byc RAM, zdaje sie maximum 32GB

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #3 : 18 maja 2016, 13:54 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
No właśnie jeden NIC i 32GB RAM mi styka. Chcę tam wsadzić dysk 2,5" 1T. Bardziej mnie martwią procki, które tam są, bo tylko 2C :-(

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #4 : 18 maja 2016, 14:15 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1606
Lokalizacja: UK
Cytuj:
No właśnie jeden NIC i 32GB RAM mi styka. Chcę tam wsadzić dysk 2,5" 1T. Bardziej mnie martwią procki, które tam są, bo tylko 2C :-(
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... rison.html

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #5 : 18 maja 2016, 14:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2009, 16:23
Posty: 164
Lokalizacja: Berlin
Cytuj:
Warto tylko zwrocic uwage, ze ten model z 4-corowym i7 to juz inna obudowe ma.


Na górę
Post #6 : 18 maja 2016, 14:50 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
No właśnie widziałem to porównanie. Zastanawiam się czemu przy i7 jest DDR3 :-/ Choć wydaje mi się, że chyba dla takiego zastosowania nie ma to za dużego znaczenia.

Tak czy inaczej rozumiem, że ludzie chwalą i warto? :-)

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #7 : 18 maja 2016, 15:26 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1606
Lokalizacja: UK
Cytuj:
No właśnie widziałem to porównanie. Zastanawiam się czemu przy i7 jest DDR3 :-/ Choć wydaje mi się, że chyba dla takiego zastosowania nie ma to za dużego znaczenia.

Tak czy inaczej rozumiem, że ludzie chwalą i warto? :-)
Jest ok. Tylko zostac przy SSD. Przy HDD inaczej temp moze wygaldac.

ps. Sam chce kupic NUCa ale bardziej aby po HDMI podpiac do TV. Obecnie mam tylko PLEX po LAN.

Jak dla mnie bomba :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #8 : 18 maja 2016, 16:22 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Super, dzięki :-) Zatem kupuję ,tylko dobiorę sobie jeszcze model i wyposażenie.

A, jeszcze pytanko, bo widzę, że większość z pudełek (np, na morele.net) nie ma RAMu, trzeba dokupić osobno. Z tego co widziałem to to są kości SODIMM, takie jak do laptopów czy jakieś specjalistyczne?

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #9 : 18 maja 2016, 16:28 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2009, 16:23
Posty: 164
Lokalizacja: Berlin
SO-DIMM, dokladnie jest podane w specyfikacji kazdego modelu.


Na górę
Post #10 : 19 maja 2016, 12:44 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #11 : 19 maja 2016, 13:03 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1606
Lokalizacja: UK
Cytuj:
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?
Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #12 : 19 maja 2016, 13:28 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Cytuj:
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?
Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)
No właśnie nie oczekuję, bo dzieciaki to w jakieś edukacyjne pykają, może jakaś platformówka, a ja to co najwyżej mafia, cywilizacja :-) Chodzi o to, czy to kompletnie nie klęknie z racji tego, że jest ten poziom wirtualizacji (jak np działa DirectX przy VMce?) - nie mam jak sprawdzić w swoim labie, bo mamy same UCSy, więc zupełnie inny procek.

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #13 : 19 maja 2016, 13:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1606
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Będę odpalał głównie Linuxy, ale chciałbym na jednej VMce na tym NUCu odpalić Windows z grami (głównie dla dzieciaków, bez wielkich wymagań, ale sam pewnie pogram w jakieś swoje ulubione, ale głównie starsze gry). W tym NUCu jest Intel® Iris™ graphics 540. Popatrzyłem sobie na FPSy w różnych nowszych grach i nie wygląda tragicznie. Przy czym, będzie to VMka, dostępna przez RDP. Ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda wtedy wydajność?
Co do grafiki i gier to nie wiem. Raczej nie oczekuj mega wydajnosci.... (jezeli oczekujesz konkretnego FPS)
No właśnie nie oczekuję, bo dzieciaki to w jakieś edukacyjne pykają, może jakaś platformówka, a ja to co najwyżej mafia, cywilizacja :-) Chodzi o to, czy to kompletnie nie klęknie z racji tego, że jest ten poziom wirtualizacji (jak np działa DirectX przy VMce?) - nie mam jak sprawdzić w swoim labie, bo mamy same UCSy, więc zupełnie inny procek.
ahh ty chcesz zrobic passthrough z VMki na windowsie do monitora?
Jezeli tak, moze byc problem, nie wiem czy ci system a raczej BIOS wystartuje jezeli karta graficzna nie bedzie obecna.
Jezeli mialbys IPMI/iLO to spokojnie.

Ale jezeli chcesz wspoldzielic karte graficzna dla hypervizora oraz VMki. Moim zdaniem moze byc zgrzyt.
Do passthrough uzywa sie dedykowanej (osobnej karty graficznej)

Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #14 : 19 maja 2016, 13:59 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)
Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #15 : 19 maja 2016, 14:38 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1606
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Albo przemysl inny koncpet, budowy wlasnego serwera i tyle :)
Od tego zacząłem, ale widzę, że będę musiał wrócić :-)
Ja u siebie mam wszystko na plytach supermicro, tanie i nie zawodne, dodatowo masz slot PCIEX. Dajesz karte graficzna i wio.

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl