CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 kwie 2018, 16:51

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 19 sty 2017, 09:37 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 sty 2017, 10:59
Posty: 6
Witam,

Mam problem z UCS c240 m3s, nie widzi ani dysków, ani kontrolera raid(wbudowanego jak i również modułu).
Upgrade CIMCa, BIOSu był zrobiony do najnowszej wersji, zrobiłem również downgrade - nadal nic.

W CIMCu w ogóle nie widzi dysków, a w SCU przy konfiguracji raid wywala:
"scu is unable to detect a raid controller in the server"
W BIOSie przechodzi odrazu do shella, nie mogę wejść w BIOS kontrolera raid.

Załóżmy ze kontroler RAID na PCIe jest uszkodzony fizyczny dlatego nie działa, ale czemu nie działa gdy podepnę pod wbudowany raid?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Ajanko


Na górę
Post #2 : 19 sty 2017, 10:41 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2007, 15:25
Posty: 154
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdź czy kontroler jest poprawnie osadzony. Miałem ostatnio SNSa, w którym podczas transportu kontroler wysunął się lekko ze slotu.


Na górę
Post #3 : 19 sty 2017, 10:49 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 sty 2017, 10:59
Posty: 6
Dzięki za odpowiedz ale kilkukrotnie sprawdzone nadal bez zmian.


Pozdr,
Ajanko


Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, 11:21 przez ajanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post #4 : 19 sty 2017, 11:18 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Posty: 843
Lokalizacja: Kraków
Masz kontroler z cache czy bez? Ustawiony jest w normalnym trybie czy iMR?
Podeślij screen z momentu pokazania się wersji firmware kontrolera

_________________
.ılı..ılı.


Na górę
Post #5 : 19 sty 2017, 11:25 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 sty 2017, 10:59
Posty: 6
Kontroler: LSI MegaRAID SAS 9271CV-8i

Nie pokaże screen z wersja firmware bo w ogóle go nie pokazuje.
Natomiast pokazuje shella:

Zdjęcia

Nadmienię też, że przy upgrade CIMC i BIOS rownież nie widzi hdd. W CIMC w storage pokazuje tylko flasha. Dyski włożone nowe.


Na górę
Post #6 : 19 sty 2017, 11:48 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Posty: 843
Lokalizacja: Kraków
Serwer jest podpięty UCS Managera czy jest standalone?
Reset CIMC i BIOSu do ustawień fabrycznych wchodzi w grę?

_________________
.ılı..ılı.


Na górę
Post #7 : 19 sty 2017, 11:55 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 sty 2017, 10:59
Posty: 6
Serwer jest standalone. Mamy go w labie także reset CIMC i BIOSu wchodzi w grę, jako ostateczność.


Na górę
Post #8 : 19 sty 2017, 11:58 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Posty: 843
Lokalizacja: Kraków
Miałem kiedyś sytuację, że nie był widoczny kontroler i po resecie BIOSu i CIMCa wszystko zaczęło hulać. Możesz jeszcze pobawić się opcjami OptionROM w BIOSie - posprawdzać czy nie jest coś wyłączone.

_________________
.ılı..ılı.


Na górę
Post #9 : 19 sty 2017, 11:59 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 sty 2017, 10:59
Posty: 6
Przekonałeś na reset :) W OptionROM mam wszystko na enable.


EDIT:
Reset nie pomógł, niestety. Obawiam się że może być fizycznie uszkodzony kontroler.


Na górę
Post #10 : 05 maja 2017, 13:01 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 10 sty 2017, 10:59
Posty: 6
Dla ciekawskich rozwiązaniem było przepiecie kontrolera RAID pod inny port PCIE ktory to akurat obslugiwał jeden procesor.
Miałem w nim jeden procesor.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl