Połączenie Nexus Catalyst

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Połączenie Nexus Catalyst

#1

#1 Post autor: wowie » 12 kwie 2017, 14:32

Cześć,

Posiadam dwa switche Nexus 3132Q, którymi chciałbym się wpiąć do Catalysta 6500. Od strony Nexus port 40GB w Catcie 10GB. Próbowałem drutem QSFP-4X10G-AOC10M ale Catalyst go nie rozpoznaje i wywala błędem

Kod: Zaznacz cały

Status        Reason
err-disabled transceiver-incomp
Czy w związku z brakiem kompatybilności Cata mogę się wpiąć po linkach 4x 10GB? Jak to ogarnąć od strony Nexusa?

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 338
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#2

#2 Post autor: konradrz » 12 kwie 2017, 15:01

wowie pisze:Czy w związku z brakiem kompatybilności Cata mogę się wpiąć po linkach 4x 10GB? Jak to ogarnąć od strony Nexusa?
Ale światłowody, czy nadal chcesz miedź? Tak czy inaczej, po prostu breakout musisz skonfigurować, tu przykład.

Swoją drogą, może update softu na Catalyście doda ten AOC10M do kompatybilności?

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 834
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#3

#3 Post autor: xal » 12 kwie 2017, 18:10

wowie pisze:Cześć,

Posiadam dwa switche Nexus 3132Q, którymi chciałbym się wpiąć do Catalysta 6500. Od strony Nexus port 40GB w Catcie 10GB. Próbowałem drutem QSFP-4X10G-AOC10M ale Catalyst go nie rozpoznaje i wywala błędem

Kod: Zaznacz cały

Status        Reason
err-disabled transceiver-incomp
Czy w związku z brakiem kompatybilności Cata mogę się wpiąć po linkach 4x 10GB? Jak to ogarnąć od strony Nexusa?
Zobacz jeszcze:

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-trasceiver

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#4

#4 Post autor: wowie » 13 kwie 2017, 10:46

Chciałbym to połączyć przewodem światłowodem, który mam do dyspozycji (QSFP-4X10G-AOC10M - od Nexus 1 wtyk, do Cata 4x SFP). Co do upgrade IOS to ciężka sprawa bo to switch Core'owy.

Czy w przypadku zastosowania brakeout muszę zmieniać kabel? Czy od strony Cata te 4 porty muszą być zagregowane ze sobą w port-channel?

Service unsupported mam niedostępny na przełączniku...

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 530
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#5

#5 Post autor: freel4ncer » 13 kwie 2017, 11:10

wowie pisze:Chciałbym to połączyć przewodem światłowodem, który mam do dyspozycji (QSFP-4X10G-AOC10M - od Nexus 1 wtyk, do Cata 4x SFP). Co do upgrade IOS to ciężka sprawa bo to switch Core'owy.

Czy w przypadku zastosowania brakeout muszę zmieniać kabel? Czy od strony Cata te 4 porty muszą być zagregowane ze sobą w port-channel?

Service unsupported mam niedostępny na przełączniku...
Probowales wpisac ta komende "unsupported" bo z tego co pamietam to ona jest ukryta ;) (trzeba na sile wklepac )

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 338
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#6

#6 Post autor: konradrz » 13 kwie 2017, 12:14

wowie pisze:Chciałbym to połączyć przewodem światłowodem, który mam do dyspozycji (QSFP-4X10G-AOC10M - od Nexus 1 wtyk, do Cata 4x SFP). Co do upgrade IOS to ciężka sprawa bo to switch Core'owy.
Czy w przypadku zastosowania brakeout muszę zmieniać kabel? Czy od strony Cata te 4 porty muszą być zagregowane ze sobą w port-channel?
Service unsupported mam niedostępny na przełączniku...
Jeślii nie masz opcji "unsupported", i nie możesz zapgrejdować Catalysta, to (chyba?) jedyną opcją będzie zakup nowego kabla "octopus" (wygląda mniej więcej tak). Wtedy możesz użyć jakieś obecnie-działające/supportowane SFP po stronie Catalysta (i QSFP po stronie Nexusa). Podwyższa to zatem koszt inwestycji.

Nie, nie musisz robić port-channela na Cat, ale to może być zalecane (choćby ze względu na STP).

I takie małe pytanie - czy przy obecnym kablu skonfigurowałeś port Nexusa w trybie breakout? (czyli 4x10, zamiast 40g) Pamiętaj że nie każdy port na nim wspiera 4x10, to tylko Trident.

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#7

#7 Post autor: wowie » 14 kwie 2017, 09:29

Skonfigurowałem brakeout i dalej nic..

Próbowałem również z

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-trasceiver
no errdisable detect cause gbic-invalid 
service unsupported-transceiver 
i dalej Catalyst kładzie te porty z komunikatem o niekompatybilności...

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 338
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Połączenie Nexus Catalyst

#8

#8 Post autor: konradrz » 14 kwie 2017, 10:20

wowie pisze:i dalej Catalyst kładzie te porty z komunikatem o niekompatybilności...
Ale to widziałeś, prawda?
Więc kup 4 SFP, 1 QSFP i kabel octopus i huzia na Józia.

ODPOWIEDZ