CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 16 sty 2018, 22:24

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 12 kwie 2017, 14:32 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Posty: 105
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,

Posiadam dwa switche Nexus 3132Q, którymi chciałbym się wpiąć do Catalysta 6500. Od strony Nexus port 40GB w Catcie 10GB. Próbowałem drutem QSFP-4X10G-AOC10M ale Catalyst go nie rozpoznaje i wywala błędem
Kod:
Status        Reason
err-disabled transceiver-incomp
Czy w związku z brakiem kompatybilności Cata mogę się wpiąć po linkach 4x 10GB? Jak to ogarnąć od strony Nexusa?


Na górę
Post #2 : 12 kwie 2017, 15:01 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 301
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
Czy w związku z brakiem kompatybilności Cata mogę się wpiąć po linkach 4x 10GB? Jak to ogarnąć od strony Nexusa?
Ale światłowody, czy nadal chcesz miedź? Tak czy inaczej, po prostu breakout musisz skonfigurować, tu przykład.

Swoją drogą, może update softu na Catalyście doda ten AOC10M do kompatybilności?


Na górę
Post #3 : 12 kwie 2017, 18:10 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Cześć,

Posiadam dwa switche Nexus 3132Q, którymi chciałbym się wpiąć do Catalysta 6500. Od strony Nexus port 40GB w Catcie 10GB. Próbowałem drutem QSFP-4X10G-AOC10M ale Catalyst go nie rozpoznaje i wywala błędem
Kod:
Status        Reason
err-disabled transceiver-incomp
Czy w związku z brakiem kompatybilności Cata mogę się wpiąć po linkach 4x 10GB? Jak to ogarnąć od strony Nexusa?
Zobacz jeszcze:
Kod:
service unsupported-trasceiver

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #4 : 13 kwie 2017, 10:46 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Posty: 105
Lokalizacja: Warszawa
Chciałbym to połączyć przewodem światłowodem, który mam do dyspozycji (QSFP-4X10G-AOC10M - od Nexus 1 wtyk, do Cata 4x SFP). Co do upgrade IOS to ciężka sprawa bo to switch Core'owy.

Czy w przypadku zastosowania brakeout muszę zmieniać kabel? Czy od strony Cata te 4 porty muszą być zagregowane ze sobą w port-channel?

Service unsupported mam niedostępny na przełączniku...


Na górę
Post #5 : 13 kwie 2017, 11:10 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 522
Cytuj:
Chciałbym to połączyć przewodem światłowodem, który mam do dyspozycji (QSFP-4X10G-AOC10M - od Nexus 1 wtyk, do Cata 4x SFP). Co do upgrade IOS to ciężka sprawa bo to switch Core'owy.

Czy w przypadku zastosowania brakeout muszę zmieniać kabel? Czy od strony Cata te 4 porty muszą być zagregowane ze sobą w port-channel?

Service unsupported mam niedostępny na przełączniku...
Probowales wpisac ta komende "unsupported" bo z tego co pamietam to ona jest ukryta ;) (trzeba na sile wklepac )


Na górę
Post #6 : 13 kwie 2017, 12:14 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 301
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
Chciałbym to połączyć przewodem światłowodem, który mam do dyspozycji (QSFP-4X10G-AOC10M - od Nexus 1 wtyk, do Cata 4x SFP). Co do upgrade IOS to ciężka sprawa bo to switch Core'owy.
Czy w przypadku zastosowania brakeout muszę zmieniać kabel? Czy od strony Cata te 4 porty muszą być zagregowane ze sobą w port-channel?
Service unsupported mam niedostępny na przełączniku...
Jeślii nie masz opcji "unsupported", i nie możesz zapgrejdować Catalysta, to (chyba?) jedyną opcją będzie zakup nowego kabla "octopus" (wygląda mniej więcej tak). Wtedy możesz użyć jakieś obecnie-działające/supportowane SFP po stronie Catalysta (i QSFP po stronie Nexusa). Podwyższa to zatem koszt inwestycji.

Nie, nie musisz robić port-channela na Cat, ale to może być zalecane (choćby ze względu na STP).

I takie małe pytanie - czy przy obecnym kablu skonfigurowałeś port Nexusa w trybie breakout? (czyli 4x10, zamiast 40g) Pamiętaj że nie każdy port na nim wspiera 4x10, to tylko Trident.


Na górę
Post #7 : 14 kwie 2017, 09:29 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Posty: 105
Lokalizacja: Warszawa
Skonfigurowałem brakeout i dalej nic..

Próbowałem również z
Kod:
service unsupported-trasceiver
no errdisable detect cause gbic-invalid 
service unsupported-transceiver 
i dalej Catalyst kładzie te porty z komunikatem o niekompatybilności...


Na górę
Post #8 : 14 kwie 2017, 10:20 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 301
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
i dalej Catalyst kładzie te porty z komunikatem o niekompatybilności...
Ale to widziałeś, prawda?
Więc kup 4 SFP, 1 QSFP i kabel octopus i huzia na Józia.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl