VoIP zamiast telefonu

same linki

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
bart
wannabe
wannabe
Posty: 386
Rejestracja: 09 maja 2005, 10:33
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

VoIP zamiast telefonu

#1

#1 Post autor: bart » 25 maja 2006, 23:38

Myślę, że warto przeczytać. Bardzo ciekawy materiał
http://ipsec.pl/pk/index.php?title=VoIP_w_domu

REJ TRAVEL
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 27 wrz 2005, 22:07
Kontakt:

#2

#2 Post autor: REJ TRAVEL » 31 maja 2006, 10:26

Ja również używam VOIPA przez tradycyjny telefon w domu i chciałbym podzielić się informacją jak i po co to zrobiłem. Moim głównym celem było obniżenie kosztów związanych z telefonowaniem, a także opłatą abonamentową w TPSA. Jednakże ze wzgledu na innych domowników musiałem zapewnić telfonowanie z aparatów telefonicznych, tak, aby nie czuli, iż korzystają z czegoś innego niż zwykła linia. Sprzęt jaki wykorzystałem to:
1)bramka linksys/sipura
2)mała centralka telefoniczna Siemens 108 z kartą TLA2(dla dwóch lnii analogowych zewnętrnych)
3)telefony systemowe i analogowe.
centralę skonfigurowałem tak, ze w przypadku wybierania numeru najpierw zajmowana jest linia VOIPowa, a następnie ta z TP(co w praktyce dzieje się bardzo rzadko). Oczywiście użyszkodnik nie wie przez co dzwoni, bo myśli za niego centralka.
Okazało się, ze moje rachunki znacząco się obniżyły (głównie ze względu na częste rozmowy międzymiastowe) do niedawna płaciłem około 200zł/miesiąc. Teraz płacę około 80zł za rozmowy + najtańszy abonament w TPSA.
Reasumując, sprzęt powinien zarobić na siebie w około pół roku.
Obecnie podobne rozwiązanie wdrożył u siebie mój kolega i równiez zanotował spadek kosztów.
Jeśli ktoś z was ma podobne pomysły, lub zgoła odmienne to proszę o kontakt, a z chęcią podyskutuję.
Handluj z nami centralami

Awatar użytkownika
Piotrek
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 28 sie 2005, 23:12
Lokalizacja: Kraków

#3

#3 Post autor: Piotrek » 31 maja 2006, 10:47

W moim miescie ludzie masowo sie juz przesiadaja na telefony VoIP. Telekomunikacja ma mase wypowiedzen i jak w takim tepie bedzie to sie odbywalo co teraz to za rok chyba niewielu bedzie miala klientow. Instalacja kosztuje uzytkownika 1 zl jezeli posiada juz siec internetowa (okolo 5-6 firm swiadczy takie uslugi) .

http://www.tarnow.pl/media/index.php?id=1516&pak=28
oraz jak urzedy tez rezygnuja z TP
http://www.tarnow.pl/media/index.php?id=1545&pak=0

Zostaje nam tylko wywalczenie bezplatnych bramek meidzy sieciami.wtedy kilka tysiecy osob bedzie moglo rozmawiac za darmo miedzy soba :)

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#4

#4 Post autor: simer » 31 maja 2006, 11:32

To i ja swoje 5 groszy dodam zeby nie bylo ze tylko googla uzywam a sam nic nie dopisuje do sieci :P

Brat zony zrezygnowal z TPSA na rzecz IPFON`a + gate VOIP`owy Linksysa (czy tez powinienem powiedziec Cisco :twisted: (nie wspomne teraz modelu) z dwoma wejsciami analogowymi (mala kwadratowa kostka, jeden z ostatnich modeli - koszt bodajze w granicach 300zl - jak znajde model to tez podrzuce).

Koszty dramatycznie spadly, mozliwosc dokupienia wielu uslug (jak najwazniejszej czyli numeru), pelny billing online - sa bardzo zadowoleni nawet pomimo tego ze lacze nie jest najszybsze i do tego radiowe (tereny slabo zurbanizowane) to mysle ze na standardowym broadbandzie 2Mbit 0 problemow. Naprawde godne polecenia i nie ma sie chyba specjalnie nad czym zastanawiac.

Systuacja moze sie troszke zmienic bo do sprawnie dzialajacych politykow juz dotarlo ( a zwlaszcza do nowej Pani prezes ktoregos z ministerstw (chyba lacznosci :) - nie znam sie na polityce)) ze w Unii mamy najwyzsze ceny za abonament telefoniczny i to sie troszke moze zmienic ale chyba jak nigdy TPSA nie bylo lubiane przez ludzi uzywajacych internetu tak chyba nadal nie jest i nie bedzie 8) W stosunku do zarobkow Polska nadal przoduje w Europie jesli chodzi o cene dostepu do internetu.

Tu gdzie mieszkam pojawily sie juz oferty 24Mbit za 145PLN/miesiac bez ograniczenia downloadu - 24Mbity z 1GB ograniczeniem - 75PLN - oczywiscie mowimy o laczach domowych.
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

REJ TRAVEL
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 27 wrz 2005, 22:07
Kontakt:

#5

#5 Post autor: REJ TRAVEL » 01 cze 2006, 12:56

To co piszecie to prawda. W domowych zastosowaniach na pewno można odczuć spadek cen telefonowania. Jednakże największe sumy zaoszczędzają firmy, które obługujemy pod kątem serwisowania central. Klienci mówią, że inwestycja w sprzęt zwaraca się już po pierwszym miesiącu. Poza tym firmy tak czy owak centralę muszą posiadać, więc te koszty pomijają, a bramki są w śmiesznej cenie. Zauważam też tendencję do tego, że wiele firm bierze 2xISDN od TPSA,4 brameczki VOIP i ze dwie bramki GSM. Dla porównania niedawno większość wybierała 6xISDN od TPSA i na tym się sprawa kończyła. Osobiście zacząłem się zastanawiać nad bramką GSM do domu. Jak tylko nazbieram pieniążków to pewnie będzie to kolejna inwestycja.
Handluj z nami centralami

Awatar użytkownika
digit
wannabe
wannabe
Posty: 148
Rejestracja: 19 maja 2005, 22:05

#6

#6 Post autor: digit » 02 cze 2006, 00:08

simer pisze: Tu gdzie mieszkam pojawily sie juz oferty 24Mbit za 145PLN/miesiac bez ograniczenia downloadu - 24Mbity z 1GB ograniczeniem - 75PLN - oczywiscie mowimy o laczach domowych.
BE? Rzucilem na to okiem i na to ich fair policy, ktore moim zdaniem robi z tego limitu dosc problematyczna kwestie. Zastanawia mnie to i smieszy, ze w opcji lite na 24Mbit jest nalozony 1GB limitu/mc. Wiec ciekawe ile to by bylo dla nich nadmiernie sciaganie/przeciazanie sieci? Fair policy jest zagmatwane i sliskie.

Awatar użytkownika
michal
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 01 mar 2004, 21:58
Lokalizacja: ok. Gliwice

#7

#7 Post autor: michal » 04 cze 2006, 21:30

Powracając tak do tematu VoIPa to sam korzystam z telefonii internetowej. Zyski jeżeli chodzi o połączenia zdecydowanie widać. Tylko większość użytkowników w kraju odstrasza cena za bramkę VoIP, a jak wiadomo dzwonienie z aplikacji nie jest zbyt rewelacyjne.
No i jeszcze jednym problemem jest słaby dostęp do Internetu oferowany a przede wszystkim kolejkowanie pakietów, co zdecydowanie odbija się na jakości połączenia.

Sam na codzień korzystam z bramki Linksys PAP2 - chodzi bardzo dobrze więc mogę ją polecić każdemu - chociaż teraz jest dostępna nowa wersja PAP2T (umożliwiająca prowadzenie dwóch rozmów przy wykorzystaniu kodecka g.729, czego nie było w poprzedniej wersji).
Tylko szczerze mówiąc trudno jest się zdecydować na wybór dostarczyciela usługi - pojawia się ich jak grzyby po deszczu. Choćby to, że sam na codzień też uczestniczę w dostarczaniu takiej usługi ( www.telegadu.pl ).

Pozdrawiam
Michal

REJ TRAVEL
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 27 wrz 2005, 22:07
Kontakt:

#8

#8 Post autor: REJ TRAVEL » 05 cze 2006, 00:08

Tutaj masz zdecydowanie rację - cena bramki jest dla wielu osób prywatnych zbyt wysoka. Jednakże PAP2 posiada możliwość podłącznia dwóch linii, co za tym idzie można podzielić koszty przez dwa. Udało mi się namówić sąsiada na korzystanie z tego rodzaju usługi i mamy po jednym kanale. Jednakże niewiele ponad 200zł sprawia, iż prosto policzyć, ze opłaci się to znacznie bardziej niż darmowe weekendy wieczory w TPSA. Za tak wysoki abonament można mieć kilknaście godzin rozmów przez bramkę.
Handluj z nami centralami

Awatar użytkownika
simer
wannabe
wannabe
Posty: 337
Rejestracja: 12 kwie 2005, 00:40

#9

#9 Post autor: simer » 09 cze 2006, 11:24

digit pisze: BE? Rzucilem na to okiem i na to ich fair policy, ktore moim zdaniem robi z tego limitu dosc problematyczna kwestie. Zastanawia mnie to i smieszy, ze w opcji lite na 24Mbit jest nalozony 1GB limitu/mc. Wiec ciekawe ile to by bylo dla nich nadmiernie sciaganie/przeciazanie sieci? Fair policy jest zagmatwane i sliskie.
Jak to mowia "wszystko dla ludzi" ale bez przesady. Nie wczytywalem sie w fair policy akurat tego providera ale przestudiowalem innego bo mnie znajomy o to prosil - generalnie mieli 300GB na miesiac takze mysle ze jak zaczniesz ciagnac 1TB miesiecznie to mozna to uznac za przegiecie :) dodatkowo - czy 300GB to tak malo ? .... 8)
pozdrawiam
Szymon

"It's always a long day, 86,400 won't fit into a short."

Awatar użytkownika
luka
wannabe
wannabe
Posty: 323
Rejestracja: 14 lut 2005, 12:58

#10

#10 Post autor: luka » 31 paź 2006, 13:03

mam pytanko zwiazane z VoIP'em (nijak zwiazane z cisco:]):

potrzebne jest mi urzadzenie (telefon, pocket pc, cokolwiek...) w ktorym bedzie:
- telefon komorkowy
- mozliwosc instalacji skype (potrzebuje skypeIn i skypeOut)
- wifi
widzieliscie cos takiego w przystepnej cenie? jakies marki/modele

i kolejne pytanie - w takim urzadzeniu skoro bylby telefon to czy moge wykupic iPlusa, blueconnecta (czy cos takiego) i niezaleznie gdzie bede (o ile bedzie zasieg) to bede mogl dzwonic przez skype? czy tez iplus, blueconnect jest tylko do laptopow?

pozdrawiam
l

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#11

#11 Post autor: pjeter » 31 paź 2006, 13:17

No jest: http://www.skype.com/intl/pl/download/skype/mobile/

Poszukaj sobie jakiegos Pocket PC: Ja mam mio p550 - jest wifi, bluetooth, gps, i skype tez na nim pojdzie, nie ma tylko GSM.
Poszukaj palmtopika jeszcze z GSMem widzialem takie: http://tinyurl.com/y5dkub
O reszte zapytaj na: palmtop.pl
Inna nazwa tez: smartphone , naprawde pelno tego.

PJ

Awatar użytkownika
polak
wannabe
wannabe
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2005, 14:23
Lokalizacja: Bruksela

#12

#12 Post autor: polak » 31 paź 2006, 13:20

spv m3000/5000
King Kong ain't got shit on me!

Awatar użytkownika
luka
wannabe
wannabe
Posty: 323
Rejestracja: 14 lut 2005, 12:58

#13

#13 Post autor: luka » 31 paź 2006, 13:30

thx

Awatar użytkownika
sebu
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
Posty: 842
Rejestracja: 03 cze 2005, 02:08
Lokalizacja: Warsaw, Poland
Kontakt:

#14

#14 Post autor: sebu » 31 paź 2006, 15:14

miej na uwadze, ze aby skype ruszyl w wersji glosowej, potrzebujesz procesora min 300MHz.
udalo mi sie co prawda odpalic na 200MHz starsza wersje, ale nie mozna powiedziec zeby dalo sie spokojnie pogadac. Strasznie rwie i system ogolnie wisi.
Do najnowszej wersji skype mobile zalecana jest konfiguracja:
Minimum device requirements
You’ll need a Pocket PC with a minimum 400Mhz processor plus a WiFi or 3G connection.
i jesli zamierzasz powaznie uzywac Skypa na urzadzeniu mobilnym, ponizej tego nie schodz.
Jesteś ambitnym inżynierem i szukasz ciekawych projektów? Zapraszamy do współpracy w ramach NetFormers (stałej i projektowej). Info na PRV.

Work: http://netformers.pl
Linked-in: http://www.linkedin.com/in/strzelak

ODPOWIEDZ