CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 17 Aug 2017, 11:40

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 20 Jul 2017, 02:26 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 23 Apr 2011, 05:08
Posts: 65
Witam. Jak load balace traffic pomiedzy AWS ec2 oraz External IP?
AWS ELB tylko obsluguje ec2


Top
   
Post #2 Posted: 20 Jul 2017, 10:06 
Online
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
User avatar

Joined: 13 Aug 2004, 12:19
Posts: 4775
Location: Warsaw, PL
Za pomocą ELB się nie da i nie miałoby to sensu o czym pisałem choćby TU. Jeżeli chcesz to osiągnąć to byćmoże się da jeżeli postawisz w AWS wirtualny LTM z F5 na przykład.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Top
   
Post #3 Posted: 20 Jul 2017, 15:36 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 23 Apr 2011, 05:08
Posts: 65
Dzieki peper. Tez myslalem o latancy i koszcie takiego rozwiazania. Chyba pojdziemy w DNS load balancing choc nie jest to rozwiazanie idealne.
Nie wiem jak to do konca dziala - jesli podam mu 2 A rekordy to web-browser zawsze wybierze pierwszy A rekord i tylko jesli nie dostanie odpowiedzi uzyje rekordu drugiego czy rond robin - raz tu raz tu?


Top
   
Post #4 Posted: 20 Jul 2017, 18:31 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 23 Apr 2011, 05:08
Posts: 65
Znalazlem cos taking:
http://www.dnsmadeeasy.com/services/dnsfailover/

Wydaje mi sie ze to jest juz jakies rozwiazanie


Top
   
Post #5 Posted: 21 Jul 2017, 13:42 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 283
Location: Singapore, SG
badSector wrote:
rond robin - raz tu raz tu?

Round robin. Przynajmniej w teorii :)

... sprawdziłem łajerszarkiem. Firefox wlazł na 3ci adres microsoft.com.


Top
   
Post #6 Posted: 25 Jul 2017, 14:25 
Offline
fresh
fresh

Joined: 23 May 2015, 16:34
Posts: 4
Nie myślałeś o wystawieniu dodatkowego EC2 ze skonfigurowanym haproxy?


Top
   
Post #7 Posted: 27 Jul 2017, 19:39 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 17 Apr 2010, 21:48
Posts: 187
a co chcesz osiągnąć - bo może przyjdzie z pomocą ROUTE53

_________________
Michał


Top
   
Post #8 Posted: 28 Jul 2017, 12:26 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 23 Apr 2011, 05:08
Posts: 65
Jako chwilowe rozwiazanie poszlo na nginx reverse proxy tzn. jest gotowy do przejecia trafiku

Route53 nie bo to jest DNS a jak konradrz sprawdzil web-browser moze wrzucic jakikolwiek A record.
Dla mnie 2 A record to strona maintenance.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited