CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 21 paź 2017, 06:36

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 20 lip 2017, 02:26 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 23 kwie 2011, 05:08
Posty: 65
Witam. Jak load balace traffic pomiedzy AWS ec2 oraz External IP?
AWS ELB tylko obsluguje ec2


Na górę
Post #2 : 20 lip 2017, 10:06 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4817
Lokalizacja: Warsaw, PL
Za pomocą ELB się nie da i nie miałoby to sensu o czym pisałem choćby TU. Jeżeli chcesz to osiągnąć to byćmoże się da jeżeli postawisz w AWS wirtualny LTM z F5 na przykład.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #3 : 20 lip 2017, 15:36 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 23 kwie 2011, 05:08
Posty: 65
Dzieki peper. Tez myslalem o latancy i koszcie takiego rozwiazania. Chyba pojdziemy w DNS load balancing choc nie jest to rozwiazanie idealne.
Nie wiem jak to do konca dziala - jesli podam mu 2 A rekordy to web-browser zawsze wybierze pierwszy A rekord i tylko jesli nie dostanie odpowiedzi uzyje rekordu drugiego czy rond robin - raz tu raz tu?


Na górę
Post #4 : 20 lip 2017, 18:31 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 23 kwie 2011, 05:08
Posty: 65
Znalazlem cos taking:
http://www.dnsmadeeasy.com/services/dnsfailover/

Wydaje mi sie ze to jest juz jakies rozwiazanie


Na górę
Post #5 : 21 lip 2017, 13:42 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 289
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
rond robin - raz tu raz tu?
Round robin. Przynajmniej w teorii :)

... sprawdziłem łajerszarkiem. Firefox wlazł na 3ci adres microsoft.com.


Na górę
Post #6 : 25 lip 2017, 14:25 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 23 maja 2015, 16:34
Posty: 4
Nie myślałeś o wystawieniu dodatkowego EC2 ze skonfigurowanym haproxy?


Na górę
Post #7 : 27 lip 2017, 19:39 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 17 kwie 2010, 21:48
Posty: 187
a co chcesz osiągnąć - bo może przyjdzie z pomocą ROUTE53

_________________
Michał


Na górę
Post #8 : 28 lip 2017, 12:26 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 23 kwie 2011, 05:08
Posty: 65
Jako chwilowe rozwiazanie poszlo na nginx reverse proxy tzn. jest gotowy do przejecia trafiku

Route53 nie bo to jest DNS a jak konradrz sprawdzil web-browser moze wrzucic jakikolwiek A record.
Dla mnie 2 A record to strona maintenance.


Na górę
Post #9 : 07 wrz 2017, 23:26 
Offline
member
member

Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19
Posty: 28
Cytuj:
Jako chwilowe rozwiazanie poszlo na nginx reverse proxy tzn. jest gotowy do przejecia trafiku

Route53 nie bo to jest DNS a jak konradrz sprawdzil web-browser moze wrzucic jakikolwiek A record.
Dla mnie 2 A record to strona maintenance.
Czyli potrzebujesz DNS z próbkowaniem i obsługą failover. To można zrobić np na F5 DNS, ale można też chyba na Route53.
Nie używałem Route53, ale z tego co widzę to są tam health-checki i coś takiego jak failover alias.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl