AWS Outpost

Wszystko o AWS, Azure, Google Cloud i pozostałych dostawcach usług chmury publicznej

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
badSector
wannabe
wannabe
Posty: 67
Rejestracja: 23 kwie 2011, 05:08

AWS Outpost

#1

#1 Post autor: badSector »

Witam,

Konfigurowal ktos sieci pod AWS Outpost?
Z wyslanej documentacji wychodzi ze potrzebuje 6 x Nexus9k co wydaje mi sie przesada - przynajmniej dla mojej konfiguracji.
https://www.cisco.com/c/en/us/solutions ... 43174.html

Ogolnie gadamy z AWS zeby nam wstawil raka Outpost. BGP to tak u mnie troche slabo. Myslalem ze uzyje jakis tanich switchy fibre na access layer - podepne pod jeden distribution i
dalej do FW i bedzie chodzic. Ostatnio w sieciach to siedzialem jakies 4 lata temu.

Ktos stawial - ktos wie co by tu mozna bylo uzyc?

Dosc dobre video na temat sieci/servisow sieciowych w AWS i jak w to sie outpost wkleja:
https://pages.awscloud.com/AWS-Outposts ... MP_OD.html

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4094
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: AWS Outpost

#2

#2 Post autor: lbromirs »

Ale czytałeś to co przesyłasz, czy tylko zagadujesz? Potrzebujesz od zera do 6 przełączników, ale to zależy od tego, jaki model integracji chcesz przyjąć i co masz. No i żeby to zrozumieć, warto przeczytać dokument, który się linkuje.

"z BGP to u mnie słabo i myślałem że użyję jakiś tanich switchy fiber na access layer". To po co w ogóle chcesz się podpinać do AWSa przez usługę Outpost w tej sytuacji? AWS Outpost został zbudowany używając tych samych pryncypiów, którymi rządzą się usługi samego AWSa - bo w końcu do podłączenia do nich służy. Czyli niezawodność i skalowalne działanie.

Jak chcesz przez Neostradę pooglądać sobie czasem jakąś VMkę "w chmurze" to nie próbuj generować szumu, tylko podłącz to sobie wszystko przez jednego Mikrotika, razem z resztą osiedla i linkiem WiFi na 3km do sąsiada po 2.4GHz ("bo wczoraj działało dobrze i sąsiadowi też działa").

Będzie działało tak samo dobrze, albo i nawet lepiej.

badSector
wannabe
wannabe
Posty: 67
Rejestracja: 23 kwie 2011, 05:08

Re: AWS Outpost

#3

#3 Post autor: badSector »

Super to zes mi teraz pomogl. Dzieki

lbromirs czyli co nie da sie bez 6 Nexus 9k?

Ja nie zakladam farmy AWS tylko jeden rak. Nie podpinam calej masy sprzetu w DC tylko jak cos to moze podepne vCloud (org) do tego w pozniejszym terminie.
Polacznie przez Internet na chwile obecna z mozliwoscia urzycia Direct Conneect do zmniejszeenia latency o max 2ms. Czyli jak widzisz wydaje mi sie ze 6 x Nexus 9k to przesada.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 375
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: AWS Outpost

#4

#4 Post autor: konradrz »

badSector pisze: 13 lis 2020, 00:15 lbromirs czyli co nie da sie bez 6 Nexus 9k?
Ale przecież Łukasz Ci napisał, że się da. Da się nawet z jednym pudełkiem* - tylko bez skalowalności (czego nie potrzebujesz), i bez redundancji (czy potrzebujesz, to już sam wiesz).
* Łukasz też napisał, że da się bez fizycznych podełek - ale to taki corner case trochę w Twoim przypadku (Cloud ACI)

Potencjalny problem jest taki, że nie do końca wierzymy, że przeczytałeś dokładnie ten Cisco-artykuł :) I że potem np. zrobisz copy-paste tamtejszej konfiguracji, nic nie będzie działać, i do nas pretensje będziesz miał.
Możemy oczywiście się (grubo) mylić. Chudzi nie jesteśmy.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4094
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: AWS Outpost

#5

#5 Post autor: lbromirs »

Chudzi nie :) @badSector, przeczytaj i pomyśl, bo Konrad wyłożył Ci to bardzo łopatologicznie. Ja mogłem być faktycznie nieco poirytowany :)

ODPOWIEDZ