Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

Wszystko o AWS, Azure, Google Cloud i pozostałych dostawcach usług chmury publicznej

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#1

#1 Post autor: nowyk123 »

Cześć.
Przez przeglądarkę internetową Microsoft Edge nie jestem w stanie się podłączyć do mojego EC2 Linux.
Za to jestem w stanie się zalogować do ec2 linux przez MobaXterm.
Na przeglądarce mam późno jak daję connect...
Pierwszy obrazek 1 coś nie tak, 2 jest ok:

https://zapodaj.net/e3939f5365ace.png.html

Co by zrobić?

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4946
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#2

#2 Post autor: peper »

Wiesz, że EC2 to po prostu maszyna wirtualna z systemem Linux u Ciebie? Musisz mieć usługę zainstalowaną jak na każdym serwerze etc. Jeżeli jest usługą to sprawdź czy za pomocą Security Group nie blokujesz połączeń na jej porcie, czy sieć poprawna etc, choć zakładam, że tak bo za pomocą tego MobaXterm (cokolwiek to jest) łączysz się na adres publiczny serwera.
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#3

#3 Post autor: nowyk123 »

peper pisze: 27 sty 2021, 16:49 Wiesz, że EC2 to po prostu maszyna wirtualna z systemem Linux u Ciebie? Musisz mieć usługę zainstalowaną jak na każdym serwerze etc. Jeżeli jest usługą to sprawdź czy za pomocą Security Group nie blokujesz połączeń na jej porcie, czy sieć poprawna etc, choć zakładam, że tak bo za pomocą tego MobaXterm (cokolwiek to jest) łączysz się na adres publiczny serwera.
Tak przy wykorzystaniu MobaXterm mogę się łączyć bez problemu na maszynę wirtualną ec2 na publiczny adres serwera. WIrtualna maszyna w usłudze free tier na awsie - myślę, że w taki sposób. Sieć raczej poprawna bo z windowsa u mnie z MobaXterm łączę się na publiczny adres ec2 prawidłowo.
Security group byłaby gdzieś z poziomu konsoli?

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4946
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#4

#4 Post autor: peper »

A odpaliłeś jakąś usługę by się do niej łączyć? Serwer WWW? Cokolwiek?
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#5

#5 Post autor: nowyk123 »

Nic nie robiłem. Sprawdziłem, że przez przeglądarkę nie mogę się połączyć...Wykonując na podstawie poradników nic nie trzeba było konfigurować, aby się połączyć przez przeglądarkę do wirtualki, ale może na AWS coś się pozmieniało - poradniki nie były aktualizowane czy coś :)
Przez klienta ssh mobxterm zalogowowałem się na EC2 linuxa.
Ktoś by znał coś podobnego gdzie by szukać te kwestie? Dodam jeszcze screenshota jak wygląda u mnie bo dzisiaj jakiś inny komunikat się wyświetlił
*
1 Pierwsze zalogowanie się jako connect
2 Później tego rodzaju błąd
https://zapodaj.net/d968fd48504b0.png.html

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 383
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#6

#6 Post autor: konradrz »

A co złego z łączenia się po ssh przez Moba, który koloruje, podpowiada, itd? Czemu uparłeś się na Edge? Przecież to niewygodne.
A co do Session Managera (bo tak to się nazywa), musisz mieć odpowiednie AMI, zakładam że czytałeś dokumentację.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4946
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#7

#7 Post autor: peper »

Nie wpadłem, że może o Session Managera chodzić, myślałem, że nikt tego na poważnie nie używa xD
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Co by zrobić w celu połączenia się do EC2 Linuxa przez przeglądarkę internetową

#8

#8 Post autor: nowyk123 »

@konradarz
Właśnie coś dobrze skonfigurowałem i przez Session Manager loguje się prawidłowo - wcześniej nie dało rady.
Tylko czy byś wiedział jakie hasło tam ma konto roota? Dając su - nie wiem o które by chodziło... Masz rację - skoro działa przez MobaXterm nie ma co z przegląd R-ki. Choć chciałem przez Edge albo chrome podzialac i teraz mnie męczy...
Problem połowicznie rozwiązany...

ODPOWIEDZ