Ansible vs RAM

Wszystko o automatyzacji w sieciach i DC

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
przemekr
member
member
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2013, 00:00
Lokalizacja: London
Kontakt:

Ansible vs RAM

#1

#1 Post autor: przemekr » 10 paź 2017, 23:08

Witam,

Czy napotkal ktos problem Ansible uzywajacego duzo pamieci przy dumpowaniu danych ze switchy/routerow? Zapisuje sobie powiedzmy w zmiennej output z "show ip bgp", potem zapisuje to do pliku. Wszystko jest dobrze tak do 40 urzadzen. Powyzej tego, w zaleznosci od komandy, Ansible zuzywa cala pamiec (16Gb) i sie wykrzacza.

Pozdrawiam,
Przemek
Technical blog: http://ttl255.com

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 328
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Ansible vs RAM

#2

#2 Post autor: konradrz » 11 paź 2017, 02:53

przemekr pisze:
10 paź 2017, 23:08
Ansible zuzywa cala pamiec (16Gb) i sie wykrzacza.
Jakiegoś super-duper doświadczenia z Ansiblem nie mam, ale przy 300+ pudełkach zżerał (VMka z Ansiblem) coś ok 7 GB RAM (a i tu przecież jeszcze cały OS itd itp).
Kejsa otwórz jak masz support, jak nie - apgrejd/fora/...

Awatar użytkownika
gonte
CCIE
CCIE
Posty: 589
Rejestracja: 24 sty 2004, 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ansible vs RAM

#3

#3 Post autor: gonte » 11 paź 2017, 09:29

Ja zebram ios_facts z ~400 routerów zapisuje do zmienej +przemielenie tego przez j2 i zapisanie do pliku robie na maszynie z 4GB ramu. Pierwszy raz odpalilismy to na maszynie z 1GB ramu to mielismy problem gdzies przy 200 (ale głowy nie dam).

przemekr
member
member
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2013, 00:00
Lokalizacja: London
Kontakt:

Re: Ansible vs RAM

#4

#4 Post autor: przemekr » 11 paź 2017, 13:40

Supportu nie ma niestety. Gadalem z chlopakami z #networktocode na Slacku, i generalnie polecaja uzywac czegos innego do zbierania duzej ilosci danych, a Ansible tylko do odpalania zewnetrznego skryptu. Wyglada na to, ze Ansible trzyma wszystkie zmienne, dla wszystkich urzadzen, w pamieci przez caly run playooku. W formacie json niektore z tych maja 5-6MB na urzadzenie.

No nic, czas wrocic do podstaw i moze uzyc czystego Pythona.
Technical blog: http://ttl255.com

ODPOWIEDZ