CCIE.pl
https://ccie.pl/

Ansible vs RAM
https://ccie.pl/viewtopic.php?f=74&t=23803
Strona 1 z 1

Autor:  przemekr [ 10 paź 2017, 23:08 ]
Tytuł:  Ansible vs RAM

Witam,

Czy napotkal ktos problem Ansible uzywajacego duzo pamieci przy dumpowaniu danych ze switchy/routerow? Zapisuje sobie powiedzmy w zmiennej output z "show ip bgp", potem zapisuje to do pliku. Wszystko jest dobrze tak do 40 urzadzen. Powyzej tego, w zaleznosci od komandy, Ansible zuzywa cala pamiec (16Gb) i sie wykrzacza.

Pozdrawiam,
Przemek

Autor:  konradrz [ 11 paź 2017, 02:53 ]
Tytuł:  Re: Ansible vs RAM

Cytuj:
Ansible zuzywa cala pamiec (16Gb) i sie wykrzacza.
Jakiegoś super-duper doświadczenia z Ansiblem nie mam, ale przy 300+ pudełkach zżerał (VMka z Ansiblem) coś ok 7 GB RAM (a i tu przecież jeszcze cały OS itd itp).
Kejsa otwórz jak masz support, jak nie - apgrejd/fora/...

Autor:  gonte [ 11 paź 2017, 09:29 ]
Tytuł:  Re: Ansible vs RAM

Ja zebram ios_facts z ~400 routerów zapisuje do zmienej +przemielenie tego przez j2 i zapisanie do pliku robie na maszynie z 4GB ramu. Pierwszy raz odpalilismy to na maszynie z 1GB ramu to mielismy problem gdzies przy 200 (ale głowy nie dam).

Autor:  przemekr [ 11 paź 2017, 13:40 ]
Tytuł:  Re: Ansible vs RAM

Supportu nie ma niestety. Gadalem z chlopakami z #networktocode na Slacku, i generalnie polecaja uzywac czegos innego do zbierania duzej ilosci danych, a Ansible tylko do odpalania zewnetrznego skryptu. Wyglada na to, ze Ansible trzyma wszystkie zmienne, dla wszystkich urzadzen, w pamieci przez caly run playooku. W formacie json niektore z tych maja 5-6MB na urzadzenie.

No nic, czas wrocic do podstaw i moze uzyc czystego Pythona.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/