Praca w Londynie

praca itp

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 846
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#211

#211 Post autor: domin » 03 lut 2011, 16:49

bigboss pisze:
frontier pisze: Nie rozumiem pytania? Egzaminy wszedzie wygladaja tak samo, w Londku tez sa po angielsku :)
Nie wiem, czy za granicą z automatu dostanie dodatkowe 30 minut dla "non-native English speakers".
Było kiedyś o tym na forum - trzeba to zgłosić przed odpaleniem egzaminu
.ılı..ılı.

mikey81
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 15 mar 2011, 15:55

#212

#212 Post autor: mikey81 » 15 mar 2011, 16:58

niestety nie ppytaja o to przy rejestracji, przynajmniej ja nie zauwazylem. zdalem wszystkie moje egzaminy Cisco w Londynie i zadnych dodatkowych 30 minut mi nie przyslugiwalo.

co do kosztow utrzymania:
mieszkania wcale nie sa as tak drogie, jesli mieszkasz sam to studio flat ci wystarczy -> okolo 750 funtow w lepszej dzielnicy. do tego 100 funtow na transport miesiecznie. dodatki jak komorka + internet nie wiecej niz 100 funtow. zywnosc, to zalezy. spokojnie mozna zyc za £45k rocznie i jeszcze do tego odlozyc z 800-900 miesiecznie.

cormac2
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 06 kwie 2009, 11:59

#213

#213 Post autor: cormac2 » 10 kwie 2011, 20:39

Hehe pensja 45k to raczej juz spora kasa, ale wiadomo pracujesz za tyle ile sie cenisz ;)
Co do kosztow utrzymania sa jeszcze nizsze jesli mieszkasz z druga osoba (dziewczyna, narzeczona, żona) tak wiec sporo mozna odlozyc.

kaptur
wannabe
wannabe
Posty: 101
Rejestracja: 06 lis 2007, 22:05
Lokalizacja: Reading, UK

#214

#214 Post autor: kaptur » 09 lip 2011, 23:07

Ja zdalem wiekszosc egzaminow w UK i zawsze dostawalem extra czas. Trzeba tylko wypelnic jeden papierek i przeslac do centrum egaminacyjnego.

Potem juz leci przy kazdym egzaminie.

Pozdro,
Marcin

misiek_123
newbie
newbie
Posty: 1
Rejestracja: 18 lip 2011, 19:00
Lokalizacja: london

#215

#215 Post autor: misiek_123 » 18 lip 2011, 19:16

Witam,

chciałbym zadać pytanie do forumowiczów pracujących w UK/Londynie.
Mieszkam w Londynie ponad rok jestem bez żadnego doświadczenia w IT ale bardzo chciałbym dostać się do tej branży. Postanowiłem zdobyć certyfikat sądząc że ułatwi mi to w jakiś sposób złapanie pracy w IT. Moje umiejętności w IT kończą się na naprawianiu i budowaniu komputerów, systemów czy oprogramowania.
Wiem, że jest to forum Cisco i większość użytkowników ma doświadczenie z pracą z sieciami.
Ale jak myślicie- czy powinienem celować w CCNA czy może w coś innego? Czy jest sens nie mając doświadczenia? Gdzie mógłbym zdobyc takie doswiadczenie? Czy z moimi umiejetnosciami moglbym starac sie o jakas prace na poziomie entry level. Czy mielibyście rady dla kompletnie początkującego w IT w UK?

Będe bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#216

#216 Post autor: frontier » 25 lip 2011, 15:48

misiek_123 pisze:Czy mielibyście rady dla kompletnie początkującego w IT w UK?
Ano...

Ucz sie ile wlezie i zmieniaj prace co ok 2 lata, oczywiscie nastepne stanowisko musi byc o stopien wyzej od poprzedniego.

Na reszte pytan nie mam odpowiedzi, bo to zalezy przede wszystkim od Ciebie.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
manius
CCIE
CCIE
Posty: 823
Rejestracja: 08 wrz 2003, 09:02
Lokalizacja: Leighton Buzzard/UK
Kontakt:

#217

#217 Post autor: manius » 25 lip 2011, 16:40

@misiek_123

duzo zalezy od twojego zaangazowania i samozaparcia bo naprawde duzo mozna sie nauczyc samemu odpalajac sobie symulatory typu dynamips/GNS3. Jako dodatek mozesz sie udzielac w roznego rodzaju wolontariatach gdzie wprawdzie zadnej kasy nie zarobisz ale mozesz zdobyc doswiadczenie i osluchac sie z technicznym sieciowym angielskim.

Tak jak Slawek napisal powyzej - zmieniaj robote co max 3lata bo inaczej albo choroba psychiczna albo sie wyglada jak na avatarze ;)
A CCIE does not necessarily make someone a good engineer. NOT having a CCIE does not necessarily make someone a bad engineer (or not as good). All we can do is strive to make ourselves individually better! (SM)

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#218

#218 Post autor: Seba » 25 lip 2011, 16:54

manius pisze:...albo sie wyglada jak na avatarze ;)
Twoim czy Fro ;)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#219

#219 Post autor: frontier » 25 lip 2011, 17:15

Seba pisze:
manius pisze:...albo sie wyglada jak na avatarze ;)
Twoim czy Fro ;)
No chyba moim, bo mi stuknelo 3 lata w tej samej firmie :)

...ale gdzie ja znajde druga prace do której nie musze chodzic, a w której moge trzymac moja lódke :)
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

arektk
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 24 sie 2010, 21:17
Lokalizacja: london - krakow

A moze by tak jakies piwko w londku?

#220

#220 Post autor: arektk » 26 paź 2011, 01:06

zobaczymy jaki bedzie odzew :)

luukash
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 13 mar 2011, 20:40

Strony internetowe

#221

#221 Post autor: luukash » 05 lis 2011, 17:55

Jak w temacie.Na jakiech stronach najłatwiej nawiązać kontakt z pracodawcą angielsim jobcenter odpada, macie coś innego?Strony godne polecenia gdzie szukają inzynierów sieciowców- obecnie mam CCNA - jestem w toku CCNP i do końca roku go zdam, planuje się przenieść od Londka....
Z góry dziekuję za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Strony internetowe

#222

#222 Post autor: frontier » 17 lis 2011, 19:28

luukash pisze:Jak w temacie.Na jakiech stronach najłatwiej nawiązać kontakt z pracodawcą angielsim jobcenter odpada, macie coś innego?
Z pracodawca bezposrednio moze byc ciezko, chociaz niektóre firmy oglaszaja sie na swoich stronach. A tak to najczesciej wszystko idzie przez agencje które oglaszaja sie na przyklad na Jobserve (jedyna strona której uzywam do szukania pracy)
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

czarli
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 12 sty 2011, 12:18
Kontakt:

#223

#223 Post autor: czarli » 28 sty 2012, 00:54

Rackspace w Londynie szuka sieciowcow, w sumie kilka osob w tej chwili.
Minimum wymagania to CCNA dla L1.
Odezwij sie na privie to wysle szczgoly.

zwdnk
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 03 kwie 2011, 02:26
Lokalizacja: PL

#224

#224 Post autor: zwdnk » 24 kwie 2012, 14:24

Witam, posiadam kilka pytan na temat pracy w Londynie jak i wlasnych dylematow. Byłbym bardzo wdzieczny za odpowiedz juz pracujacych tam osob.

1. Do jakich firm uderzac? Preferowac strony firm czy posredników? Od moich przyjaciol slyszalem, ze lepiej bezposrednio.
2. Jak dlugo trwa proces sprawdzenia CV/rekrutacyjny? (Kiedy najlepiej wysylac CV, z jakimi opoznieniami sie to wiaze)
3. Czy rozmowa kwalifikacyjna rozni sie od tej przeprowadzanej w Polsce? Test zdolnosciowy? Jak on wyglada?
4. Posiadam skonczone Cisco CCNA, mysle, ze moja wiedza jest wystarczajaca dla tego kursu i mam mozliwosc zrobienia CCNA Security. Czy firmy rozpatruja pod wzgledem pierwszenstwa osoby z certyfikatem CCNA, czy wystarczy sam kurs, ewentualne male doswiadczenie projektowe z nim zwiazane (laboratoria uniwersyteckie, OSPF, MPLS, BGP). Zamiast robic certyfikat wolabym zajac sie CCNA Security a potem CCNP i tam ubiegac sie o certyfikacje (kwiestia pieniadza :)), dobrze mysle?
5. Posiadam wiedze na temat roznych rozwiazan sieciowych i kursow z nim zwiazanych np. Microsoft Network Collections 6420 i 6421, 6424, Voip - Asteriks, OXE staram sie o Lync microsoftu i Hyper V. Dodatkowo np. dla sprzetu Alcatela oprocz switching, vlans i routingu wliczajac multicasting, OmniVista, dla cisco dodatkowo PIX firewalls, IPS jak rowniez obsluge innych IDS-ow dla Linuxa serwer akademicki z uruchomionymi podstawowymi uslugami i wlasnymi skryptami dla basha. Czy moge probowac stanowiska Network Security Engineer bez wyraznego doswiadczenia, jezeli nie jaki inne drogi kariery warto byloby wybrac na jej poczatku (wiem, ze to stanowisko jest drogo oplacane w angli okolo 30k dlatego watpie ze jaka kolwiek firma przyjmie goscia bez wspomnianego "wyraznego doswiadczenia"?

mikey81
wannabe
wannabe
Posty: 155
Rejestracja: 15 mar 2011, 15:55

#225

#225 Post autor: mikey81 » 09 maja 2012, 11:34

zwdnk pisze:Witam, posiadam kilka pytan na temat pracy w Londynie jak i wlasnych dylematow. Byłbym bardzo wdzieczny za odpowiedz juz pracujacych tam osob.

1. Do jakich firm uderzac? Preferowac strony firm czy posredników? Od moich przyjaciol slyszalem, ze lepiej bezposrednio.
2. Jak dlugo trwa proces sprawdzenia CV/rekrutacyjny? (Kiedy najlepiej wysylac CV, z jakimi opoznieniami sie to wiaze)
3. Czy rozmowa kwalifikacyjna rozni sie od tej przeprowadzanej w Polsce? Test zdolnosciowy? Jak on wyglada?
4. Posiadam skonczone Cisco CCNA, mysle, ze moja wiedza jest wystarczajaca dla tego kursu i mam mozliwosc zrobienia CCNA Security. Czy firmy rozpatruja pod wzgledem pierwszenstwa osoby z certyfikatem CCNA, czy wystarczy sam kurs, ewentualne male doswiadczenie projektowe z nim zwiazane (laboratoria uniwersyteckie, OSPF, MPLS, BGP). Zamiast robic certyfikat wolabym zajac sie CCNA Security a potem CCNP i tam ubiegac sie o certyfikacje (kwiestia pieniadza :)), dobrze mysle?
5. Posiadam wiedze na temat roznych rozwiazan sieciowych i kursow z nim zwiazanych np. Microsoft Network Collections 6420 i 6421, 6424, Voip - Asteriks, OXE staram sie o Lync microsoftu i Hyper V. Dodatkowo np. dla sprzetu Alcatela oprocz switching, vlans i routingu wliczajac multicasting, OmniVista, dla cisco dodatkowo PIX firewalls, IPS jak rowniez obsluge innych IDS-ow dla Linuxa serwer akademicki z uruchomionymi podstawowymi uslugami i wlasnymi skryptami dla basha. Czy moge probowac stanowiska Network Security Engineer bez wyraznego doswiadczenia, jezeli nie jaki inne drogi kariery warto byloby wybrac na jej poczatku (wiem, ze to stanowisko jest drogo oplacane w angli okolo 30k dlatego watpie ze jaka kolwiek firma przyjmie goscia bez wspomnianego "wyraznego doswiadczenia"?
Postaram sie odpowiedziec w skrocie
1) Nie ma duzej roznicy pomiedzy posrednikami lub aplikowanie bezposrednio do firm. Szukaj pracy na reed.co.uk/jobserve/monster tak oglaszaja sie zarowno posrednicy jak i firmy
2) Proces rekrutacj zalezy od firmy. Ostatnio dostalem oferte pracy w Poniedzialek, we Wtorek mialem telephone interview, w Czwartek rano interview a Czwartek wieczorem dostalem kontrakt do podpisania.
Jedna cecha charakterystyczna rynku pracy w Londynie jest to ze wiekszosc firm nie maja czasu czekac. Sprawy zalatwiane sa tu dosc szybko. W przeciwienstwie do Cisco gdzie proces trwa jakies 2 - 3 miesiace.
3) Rozmowa rekrutacyjna jest zalezna od firmy. Chociaz na 99% mozesz oczekiwac ze twoja wiedza techniczna zostanie przetestowana. Pytania o twoje projekty i zastosowane rozwiazania sa na porzadku dziennym. Wszystko zalezy od tego na jaka pozycje bedziesz aplikowac.
4) Kursy jakiegokolwiek typu wpisane w twoje CV spowoduja to ze twoje CV bedzie sie wyrozniac i rekruterzy bada mogli je rozpatrzyc badz nie. Bardzo wiele firm oferuje szkolenia oraz programy rozwoju pracownikow takze bedziesz mogl zrobic wiele certyfikatow na koszt firmy.
5) 30K w IT w Londynie nie jest taka wygorowana stawka. Jak popatrzysz na ogloszenia to ludzie z CCNA moga dostac okolo 30K. Mysle ze mozesz sprobowac aplikowac na stanowiska zwiazane z security. Musisz w swoim CV wyp[isac wszystkie techniologie i platformy jakie znasz i z jakimi pracowales i mysle ze nie powinno byc problemu. Tak czy inaczej zrob jak najszybciej CCNA Security - na pewno ci to nie zaszkodzi.

Jesli masz jakies inne pytania to prosze na priv.

Pozdrawiam,
Michal

ODPOWIEDZ