PanDa - czyli statystyk kilka

praca itp

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
horac

#16

#16 Post autor: horac » 25 paź 2015, 15:02

Deidara pisze:
Wiesz to wszystko zależy. Ucz się dalej. Linux jest mało "komercyjny". Dorzuć do tego administrowanie Windowsem plus parę certów i myślę że spokojnie dostaniesz tyle ile będziesz chciał. Tak to niestety działa. Sam Linux to za mało.
Linux juz nie jest malo komercyjny, 90% cloud to linux, Vyatty inne pudelka pure linuxy. Teamy ktore zarzadzaly serwerami Linux teraz obsuluga brzegowe pudelka sieicowe na linuxach w ramach SDN, linux rzadzi obecnie jesli chodzi o SDN.

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#17

#17 Post autor: Sofcik » 25 paź 2015, 15:06

horac pisze:
Deidara pisze:
Wiesz to wszystko zależy. Ucz się dalej. Linux jest mało "komercyjny". Dorzuć do tego administrowanie Windowsem plus parę certów i myślę że spokojnie dostaniesz tyle ile będziesz chciał. Tak to niestety działa. Sam Linux to za mało.
Linux juz nie jest malo komercyjny, 90% cloud to linux, Vyatty inne pudelka pure linuxy. Teamy ktore zarzadzaly serwerami Linux teraz obsuluga brzegowe pudelka sieicowe na linuxach w ramach SDN, linux rzadzi obecnie jesli chodzi o SDN.
Szkoda tylko, że SDN nie "rządzi" tak jak linux :)

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#18

#18 Post autor: freel4ncer » 25 paź 2015, 16:13

Rozmawialem ostatnio z kolega z branzy w warszawie , pytalem o zarobki myslac powoli o powrocie do ojczyzny , powiedzial ze 10k na reke dla kogos z doswiadczeniem ( i nie mowimy tutaj o CCIE) to mozna spokojnie wyciagnac. ( co niezmienia faktu ze 10k to troche zamalo :P)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, 17:11 przez freel4ncer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Deidara
wannabe
wannabe
Posty: 591
Rejestracja: 28 lut 2007, 10:32

#19

#19 Post autor: Deidara » 25 paź 2015, 16:48

horac pisze:
Deidara pisze:
Wiesz to wszystko zależy. Ucz się dalej. Linux jest mało "komercyjny". Dorzuć do tego administrowanie Windowsem plus parę certów i myślę że spokojnie dostaniesz tyle ile będziesz chciał. Tak to niestety działa. Sam Linux to za mało.
Linux juz nie jest malo komercyjny, 90% cloud to linux, Vyatty inne pudelka pure linuxy. Teamy ktore zarzadzaly serwerami Linux teraz obsuluga brzegowe pudelka sieicowe na linuxach w ramach SDN, linux rzadzi obecnie jesli chodzi o SDN.
I co z tego skoro w biurach ich nie masz. Większość komputerów to Windy. Jak kolega pójdzie do takiej typowo biurowej firmy i powie że zna się na Windowsach a dodatkowo też Linuxy to będzie zupełnie inna rozmowa i za inną stawkę. A słowo komercyjne było w cudzysłowie nie bez powodu.
Trwałość ortogonalna to taka trwałość która jest ortogonalna do konstruktorów typu.
Know Your Options !!
Keep It Simple ?? :shock:

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 335
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

#20

#20 Post autor: minimalist300 » 25 paź 2015, 17:19

Marek607 pisze:Działam jako administrator linux 4 lata, i stawki tutaj sa w zakresie 2-3k, wiec ten raport to chyba wynagrodzenia kwartalne ;)
Mając podstawowe pojecie o sieci i spore w administracji linux miesiąc temu robiłem research - nie znalazła sie firma która by więcej niż te 3k dawała.

Ciężko jest o dobrze płatną prace, a już napewno o taką gdzie próg przekracza 5 tys/miesiąc - jakby mi ktos 6k dawał to bym mógł i po 16h siedzieć i sobie zmigrować do innego miasta :)
Wole już siedzieć 10-12h dziennie i mieć te 3k niż zostać na lodzie i iśc do pracy za 2k.

Zresztą sama praca to jedno, ja lubie dodatkowo się w niej rozwijać i mieć możliwości rozwoju - klepanie tego samego przez x lat nie dla mnie i nawet dlatego bawie sie sieciami.

Statystyki statystykami, a niestety rzeczywistość zgoła inna.
Cenić sie można na rozmowach o prace, ale tylko jeśli można sobie pozwolić na kilka miesięcy bez niej - gorzej jest jak zmieniasz prace i po miesiącu firma ci dziękuje :|
Wyjedź, w UK od ręki dostaniesz 2-3k z tym, że funtów... Jak masz dobry angielski to mogę Ci podesłać kontakt do firmy która non stop szuka.

mrt
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 02 kwie 2013, 19:37

#21

#21 Post autor: mrt » 25 paź 2015, 18:16

Deidara pisze:
horac pisze:
Deidara pisze:
Wiesz to wszystko zależy. Ucz się dalej. Linux jest mało "komercyjny". Dorzuć do tego administrowanie Windowsem plus parę certów i myślę że spokojnie dostaniesz tyle ile będziesz chciał. Tak to niestety działa. Sam Linux to za mało.
Linux juz nie jest malo komercyjny, 90% cloud to linux, Vyatty inne pudelka pure linuxy. Teamy ktore zarzadzaly serwerami Linux teraz obsuluga brzegowe pudelka sieicowe na linuxach w ramach SDN, linux rzadzi obecnie jesli chodzi o SDN.
I co z tego skoro w biurach ich nie masz. Większość komputerów to Windy. Jak kolega pójdzie do takiej typowo biurowej firmy i powie że zna się na Windowsach a dodatkowo też Linuxy to będzie zupełnie inna rozmowa i za inną stawkę. A słowo komercyjne było w cudzysłowie nie bez powodu.
To co, że w biurach ich nie ma ? Jak szukasz pracy w HD to może ma znaczenie ... Ja ze swojej strony powiem że w działce security mnóstwo rozwiązań napędzanych jest unixami - vyatta, checkpoint, paloalto, proventia, pod spodem junosa też. Linux jest bardzo komercyjny i myślę, że łatwiej więdzę o nim zmonetyzować niż Windowsa

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#22

#22 Post autor: freel4ncer » 25 paź 2015, 19:18

Z doswiadczenia w Irlandii
Sieci - Praca
Sieci , Microsoft - Praca
Sieci , Linux - Ciekawsza Praca , Lepsze zarobki
Sieci , Linux , Python/Perl -Jeszcze Ciekawsza Praca, Jeszcze Lepsze Zarobki

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#23

#23 Post autor: Sofcik » 25 paź 2015, 19:51

mrt pisze:
To co, że w biurach ich nie ma ? Jak szukasz pracy w HD to może ma znaczenie ... Ja ze swojej strony powiem że w działce security mnóstwo rozwiązań napędzanych jest unixami - vyatta, checkpoint, paloalto, proventia, pod spodem junosa też. Linux jest bardzo komercyjny i myślę, że łatwiej więdzę o nim zmonetyzować niż Windowsa
"Pod spodem" JUNOSa jest BSD a nie Linux. To TROCHĘ inny system :)
A w biurach linux też się pojawia, choć np certyfikacje linuksowe nie są tak rozpoznawane jak windowsowe czy ciscowe. Dla rekruterów RHCSA rzadko kiedy różni się od RHCA - wiem z doświadczenia :)

mrt
member
member
Posty: 24
Rejestracja: 02 kwie 2013, 19:37

#24

#24 Post autor: mrt » 25 paź 2015, 20:31

Sofcik doprawdy ? 8) Moze wlasnie dlatego napisalem tam o unixach

alhaz
wannabe
wannabe
Posty: 58
Rejestracja: 28 sty 2011, 15:05

#25

#25 Post autor: alhaz » 25 paź 2015, 21:50

Tak może 3 grosze ode mnie:

Miasto - stolica wielkopolski
Specjalizacja - Cisco, Windows, NetApp, VMware (wszystko przekrojowe - doswiadczenie wdrożeniowe + certy z każdej działki)
Zarobki - spokojnie można wyciągnąć ponad 10k na rękę na czysto (b2b)

A znam takich co tylko z CCNP mają ponad 14k na czysto.

Akurat w Polsce teraz jest straszna posucha jeśli chodzi o dobrych inżynierów, którym choć trochę chce się uczyć i nie wyglądają jak "typowy informatyk" oraz potrafią normalnie rozmawiać z klientami.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3514
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#26

#26 Post autor: Kyniu » 26 paź 2015, 09:39

Sofcik pisze:Szkoda tylko, że SDN nie "rządzi"
Na szczęście, na całe szczęście.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3514
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#27

#27 Post autor: Kyniu » 26 paź 2015, 09:41

alhaz pisze:Akurat w Polsce teraz jest straszna posucha jeśli chodzi o dobrych inżynierów, którym choć trochę chce się uczyć i nie wyglądają jak "typowy informatyk" oraz potrafią normalnie rozmawiać z klientami.
Nie zauważam trendów o jakich piszesz.

bbartlomiej
wannabe
wannabe
Posty: 81
Rejestracja: 08 cze 2015, 20:38

#28

#28 Post autor: bbartlomiej » 26 paź 2015, 11:14

freel4ncer pisze:Ok Rozumiem ze jest tam jakies sekretne mumbo jumbo ktore razem z kolegami robimy naturalnie nawet o tym nie wiedzac :D u nas takiej pozycji nie ma wiec jest to dowod na to ze nie jest potrzebna :P
To tylko dowód, że pracujesz w malutkiej firmie, z mała infrastrukturą, gdzie nie macie wielu zmian dziennie. Ewentualnie nie działacie wg ITIL lub nie robicie CRQ na wszystkie zmiany.
Dziwna u Ciebie logika ;)

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#29

#29 Post autor: freel4ncer » 26 paź 2015, 11:30

Google Malutka firma :D
Taka mala infrastruktura , Tak malo zmian , tak bardzo nie ITIL
Obrazek

Masz racje nei robimy CRow na np wylaczenie DAI na porcie bo gowniany czujnik bms ma problem z dhcp

:P

bbartlomiej
wannabe
wannabe
Posty: 81
Rejestracja: 08 cze 2015, 20:38

#30

#30 Post autor: bbartlomiej » 26 paź 2015, 11:44

Czytaj ze zrozumieniem. Hint: drugie zdanie mojej wypowiedzi.

To, że wy działacie inaczej nie znaczy, że stanowisko jest niepotrzebne. Pracuję w "troszkę" większej firmie niż Google i cieszę się, że mamy ludzi od change managementu.

ODPOWIEDZ