Własny LAB CCNP

Pytania dt. certyfikacji CCNP, CCDP, CCSP, CCIP oraz CCVP

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Marek607
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 gru 2014, 10:38
Lokalizacja: Kutno
Kontakt:

#31

#31 Post autor: Marek607 » 16 lut 2015, 17:42

Tematów z pytaniami o lab do CCNA/CCNP znalazłem kilkanaście - szkoda że nikt nie może zrobić jednego tematu i go przypiąć na górze - coś typu:

własny lab - minimalne zalecenia:
CCNA
2x router - model xxx ,yyyy,zzzz z min RAM xx MB, flash x MB
3x switch - model xxx ,yyyy,zzzz z min RAM xx MB, flash x MB
dodatki: kabel serialowy x 2 , moduły .................
(pisane jako przykład - sam nie wiem co konkretnie potrzeba bo kazdy kupuje inny sprzęt).

I to samo do egzaminów CCNP z wyszczególnieniem route/switch/....

Byłoby to komfortowe rozwiązanie zarówno dla szukających jak i dla stałych bywalców którym się znudziło pisanie razy tego samego.

hetman
member
member
Posty: 37
Rejestracja: 11 wrz 2012, 12:10
Lokalizacja: PL

#32

#32 Post autor: hetman » 16 lut 2015, 19:22

Może Kyniu takie coś zrobi :mrgreen:

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3429
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#33

#33 Post autor: Kyniu » 16 lut 2015, 19:34

hetman pisze:Może Kyniu takie coś zrobi :mrgreen:
Żeby ktoś przylazł i skomentował, że to kompletnie niepotrzebne, że strata czasu, że statsy sobie nabijam. Nie, dziękuję.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#34

#34 Post autor: lbromirs » 16 lut 2015, 20:22

INE i pozostałe firmy realizujące bootcampy zwykle opisują dokładnie swój lab do bootcampu danego typu. Można użyć jako wzoru.

hetman
member
member
Posty: 37
Rejestracja: 11 wrz 2012, 12:10
Lokalizacja: PL

#35

#35 Post autor: hetman » 16 lut 2015, 21:02

Kyniu pisze:
hetman pisze:Może Kyniu takie coś zrobi :mrgreen:
Żeby ktoś przylazł i skomentował, że to kompletnie niepotrzebne, że strata czasu, że statsy sobie nabijam. Nie, dziękuję.
E tam :wink: Na takie coś raczej nikt by nie narzekał.

Lechu_
member
member
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2014, 16:15

#36

#36 Post autor: Lechu_ » 16 lut 2015, 22:20

Uważam, że warto ;)

Zakupiłem
1721 (poszukuje wkładki switch) i 1841
w planach ze dwa 2950

coś jeszcze polecacie do tego ??

Lechu_
member
member
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2014, 16:15

#37

#37 Post autor: Lechu_ » 26 sty 2016, 12:49

Czy do CCNP wystarczy ??

2 x 1721 1x1841

1x 2950 i wiem , ze przynajmniej 1 x2950 i 1 x 3550 muszę dokupić

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#38

#38 Post autor: rack » 26 sty 2016, 13:12

W dobie GNS3 i ogólnie dostępnego IOL z interfejsem webowym nie widzę kompletnie sensu/zalet w kupowaniu sprzętu. Sztuka dla sztuki. Przecież na IOL możesz przelabować wszystkie zagadnienia L2/L3 potrzebne do CCNP RS.

Lechu_
member
member
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2014, 16:15

#39

#39 Post autor: Lechu_ » 26 sty 2016, 13:24

Słabo sprzętowo na GNS-a . IOL ??

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#40

#40 Post autor: rack » 26 sty 2016, 13:57

Pogugluj, bo tutaj to temat tabu.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3429
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#41

#41 Post autor: Kyniu » 26 sty 2016, 13:58

rack pisze:Pogugluj, bo tutaj to temat tabu.
Nie tabu tylko jest VIRL. To tak jakbyś powiedział, że tabu jest opisywać techniki kradzieży samochodów. A to nie forum dla złodziei.

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 530
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#42

#42 Post autor: freel4ncer » 26 sty 2016, 14:28

No ale w teorii z fizycznym labem kupionym second hand tez jestem zlodziejem bo nie mam licencji na soft :roll:

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3429
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#43

#43 Post autor: Kyniu » 26 sty 2016, 14:58

freel4ncer pisze:No ale w teorii z fizycznym labem kupionym second hand tez jestem zlodziejem bo nie mam licencji na soft :roll:
Zmieniły się co nieco zasady transferu licencji na rynku EU. Dwa, że chociaż może ktoś mnie nazwać hipokrytą, to moim skromnym zdaniem, abstrahując od oficjalnego stanowisko producentów sprzętu i oprogramowania, niw widzę w tym żadnych znamion czyny zabronionego. Nabyłem książkę - mam prawo ją odsprzedać. Nabyłem film na DVD - mam prawo go odsprzedać. I nabyłem licencję czyli prawo do użytkowania oprogramowania i jest moim prawem je odsprzedać. Cokolwiek na ten temat myśli producent.

Lechu_
member
member
Posty: 33
Rejestracja: 14 sty 2014, 16:15

#44

#44 Post autor: Lechu_ » 27 sty 2016, 16:34

VIRL kosztuje 199$ na rok i nie wszystko można zrobić.

Czy 1721 mi wystarczą ??

i 3550 + 2950 ? będzie ok ?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3429
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#45

#45 Post autor: Kyniu » 27 sty 2016, 16:39

Lechu_ pisze:VIRL kosztuje 199$ na rok i nie wszystko można zrobić.

Czy 1721 mi wystarczą ??

i 3550 + 2950 ? będzie ok ?
Na VIRL zrobisz znacznie więcej niż na urządzeniach które wymieniłeś - bo poza IOS masz jeszcze IOS-XRv, CSR1000v, NX-OSv, ASAv. Co więcej, czas już chyba oddać do muzeum routery serii 1700 czy przełączniki 2950. Jeśli już coś brać do laba to ASA (tylko że z tych nowych, np, 5506), WLC, .... generalnie rzeczy których faktycznie na VIRLu nie przelabujesz lub przelabujesz w ograniczonym zakresie funkcjonalnym.

Wejdź na http://virl.cisco.com/work/ i kliknij SEE ALL FEATURES.

ODPOWIEDZ