CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 lis 2017, 22:07

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18
Autor Wiadomość
Post #256 : 10 paź 2017, 08:51 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 25 lis 2014, 08:37
Posty: 3
Hej,
jeśli chodzi o parametry to wyglda nieźle.
Z tego co widzę, to sprzęt ten był produkowany od 2006 roku, więc potencjalnie to może już być staruszek i trochę obawiam się problemów ze sprzętem.
Dzięki za sugestię.
Pozdr.
Karol


Na górę
Post #257 : 24 paź 2017, 14:45 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4834
Lokalizacja: Warsaw, PL
Hej,

Pytanie do osób, które może domowy sprzęt już sobie postawiły. Generalnie raczej zakupie Supermicro SYS-E200-8D ze względu na stosunek ceny do możliwości, małego poboru mocy i szumu. Tu kwestia jest tylko storage a możliwości wewnętrznej instalacji są ograniczone. Myślę nad wsadzeniem w niego karty M.2 512GB lub 1TB by dostarczała storage lokalnie na to co potrzebuje tempa pracy a reszta dostarczana byłaby w postaci iSCSI LUN z Synology NAS. Wszystko połączone po 1Gbps ale wąskim gardłem tu wydajność read/write samych tależowych dysków a nie LANu.
Czy przy takim rozwiązaniu spotkaliście się z problemem wydajności LUNów i zewnętrznego storage czy raczej się tym nie przejmować?

Pzdr

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #258 : 24 paź 2017, 15:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Jakie dyski taka prędkość. Zawsze warto wsadzić RAID hw, plus ssd cache. Wtedy jest ogień :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #259 : 24 paź 2017, 16:18 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4834
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Jakie dyski taka prędkość. Zawsze warto wsadzić RAID hw, plus ssd cache. Wtedy jest ogień :)
Jakbym miał kasę na vSAN z dyskami SSD i cache to bym się nie pytał :) Dyski mam w RAID 1 w NAS więc nie ma tu mowy o dodatkowym perfomance. Write cachce ne ESXi przy zastosowaniu iSCSI o ile kojarzę da się zrobić pytanie czy w oparciu o jedną kartę M.2

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #260 : 24 paź 2017, 16:21 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Jakie dyski taka prędkość. Zawsze warto wsadzić RAID hw, plus ssd cache. Wtedy jest ogień :)
Jakbym miał kasę na vSAN z dyskami SSD i cache to bym się nie pytał :) Dyski mam w RAID 1 w NAS więc nie ma tu mowy o dodatkowym perfomance. Write cachce ne ESXi przy zastosowaniu iSCSI o ile kojarzę da się zrobić pytanie czy w oparciu o jedną kartę M.2
Ja nie pisze o vSAN. Tylko o czystym rozwiazaniu sprzetowym. Pomysl ew o ZFS, zawsze cos...
ESXi wszystko lyknie, to od Ciebie zalezy jak mu wystawic zasob (lokalny czy sieciowy)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #261 : 24 paź 2017, 16:29 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4834
Lokalizacja: Warsaw, PL
@Wojtachinho - spoko, tylko to nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie :)

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #262 : 24 paź 2017, 16:35 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
@Wojtachinho - spoko, tylko to nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie :)
Przeciez napisalem, wystawisz lun, jezeli masz jakies WD Redy (5200 rpm) nie licz na szczescie. Dlatego dopowiedzialem kwestie raid plus ew. cache.
Jezeli masz WD Redy, bedzie wolno. Przy takim zestawieniu 7200 rpm is a must! ew SAS :D ew SSD :D plus SSD cache. Rozwiazan tyle, ile masz na to $$$

ps. Troche sie wykosztujesz na kosci 32GB do tego supermicro :D
Tak patrze 1500 zl sztuka kosztuje, a potrzebujesz 4.

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, 17:12 przez Wojtachinho, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post #263 : 24 paź 2017, 17:01 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4834
Lokalizacja: Warsaw, PL
7200rpm mam, planuje 64GB na początek i nie musze kupować tego na raz

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #264 : 24 paź 2017, 17:13 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
7200rpm mam, planuje 64GB na początek i nie musze kupować tego na raz
7200 bedzie ok

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #265 : 02 lis 2017, 19:10 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 11
Wg mnie podstawą do niezłego i niedrogiego laba jest motherboard z co najmniej 6 a lepiej 8 slotami na RAM. Lepiej też iść płytę główną z obsługą ECC bo wtedy (używane kości) ram są też tańsze :) Jeśli już supermicro to może np to X7DWN+. Troche stara konstrukcja ale ile niedrogiego ramu można obsadzić :)


Na górę
Post #266 : 02 lis 2017, 21:43 
Offline
member
member

Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36
Posty: 27
Jeżeli macie miejsce w piwnicy na racka, to chyba jest najbardziej opłacalna opcja. DDR3 za 8gb ceny są bardzo niskie vs DDR4 do nowych płyt.
Do wyboru DELL R610 albo R710, wyposażamy w procki z L i RAM ile chcemy i mamy dobrą maszynę w niskiej cenie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl