CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 23 lis 2017, 19:27

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ansible vs RAM
Post #1 : 10 paź 2017, 23:08 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 13 sty 2013, 00:00
Posty: 13
Lokalizacja: London
Witam,

Czy napotkal ktos problem Ansible uzywajacego duzo pamieci przy dumpowaniu danych ze switchy/routerow? Zapisuje sobie powiedzmy w zmiennej output z "show ip bgp", potem zapisuje to do pliku. Wszystko jest dobrze tak do 40 urzadzen. Powyzej tego, w zaleznosci od komandy, Ansible zuzywa cala pamiec (16Gb) i sie wykrzacza.

Pozdrawiam,
Przemek

_________________
Technical blog: http://ttl255.com


Na górę
Post #2 : 11 paź 2017, 02:53 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 300
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
Ansible zuzywa cala pamiec (16Gb) i sie wykrzacza.
Jakiegoś super-duper doświadczenia z Ansiblem nie mam, ale przy 300+ pudełkach zżerał (VMka z Ansiblem) coś ok 7 GB RAM (a i tu przecież jeszcze cały OS itd itp).
Kejsa otwórz jak masz support, jak nie - apgrejd/fora/...


Na górę
Post #3 : 11 paź 2017, 09:29 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sty 2004, 10:19
Posty: 591
Lokalizacja: Warszawa
Ja zebram ios_facts z ~400 routerów zapisuje do zmienej +przemielenie tego przez j2 i zapisanie do pliku robie na maszynie z 4GB ramu. Pierwszy raz odpalilismy to na maszynie z 1GB ramu to mielismy problem gdzies przy 200 (ale głowy nie dam).


Na górę
Post #4 : 11 paź 2017, 13:40 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 13 sty 2013, 00:00
Posty: 13
Lokalizacja: London
Supportu nie ma niestety. Gadalem z chlopakami z #networktocode na Slacku, i generalnie polecaja uzywac czegos innego do zbierania duzej ilosci danych, a Ansible tylko do odpalania zewnetrznego skryptu. Wyglada na to, ze Ansible trzyma wszystkie zmienne, dla wszystkich urzadzen, w pamieci przez caly run playooku. W formacie json niektore z tych maja 5-6MB na urzadzenie.

No nic, czas wrocic do podstaw i moze uzyc czystego Pythona.

_________________
Technical blog: http://ttl255.com


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl