Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#1

#1 Post autor: jacob » 19 sty 2018, 11:26

Panowie,

jeśli podłączam nowego AP (czysta konfiguracja) to rozumiem że primary i secendary WLC powinien wpsiac się automatycznie na AP? Dajcie znac jak to rozumeicie.



Mam skonfigurowanego DHCP:


ip dhcp pool WLAN
network 10.240.1.0 255.255.255.0
default-router 10.240.1.254
dns-server 192.168.191.37 192.168.191.38 192.168.191.41
option 43 hex f108.0af0.01fc.0af0.01fd
option 60 ascii "Cisco AP c702"


podpinam AP i:

AP44ad.d936.03ec#show capwap client config
configMagicMark 0xF1E2D3C4
chkSumV2 19313
chkSumV1 49471
swVer 8.5.105.0
adminState ADMIN_ENABLED(1)
name AP44ad.d936.03ec
location default location
group name
mwarName
mwarIPAddress 0.0.0.0 -> tutaj powinien mi sie pojawic automatycznie adres WLC czy dopiero jak dodam statycznie?
mwarName
mwarIPAddress 0.0.0.0 -> tutaj powinien mi sie pojawic automatycznie adres WLC czy dopiero jak dodam statycznie
mwarName
mwarIPAddress 0.0.0.0
ssh status Disabled
ssh config mode GLOBAL
Telnet status Disabled
telnet config mode GLOBAL
numOfSlots 2
spamRebootOnAssert 1
spamStatTimer 180
randSeed 0xCE9C
transport SPAM_TRANSPORT_L3(2)
transportCfg SPAM_TRANSPORT_DEFAULT(0)
initialisation SPAM_PRODUCTION_DISCOVERY(1)
ApMode Local
ApSubMode Not Configured
Link-Encryption Disabled
Unencrypted Data Keep Alive Enabled
Hyperlocation admin Disabled
Mwar DTLS Capability Disabled
AP Rogue Detection Mode Enabled
OfficeExtend AP [0] Disabled
OfficeExtend AP JoinMode[0] Standard
Discovery Timer 10 secs
Heart Beat Timer 30 secs
Led State Enabled 1
Primed Interval 0
Syslog server 255.255.255.255
Prefer-mode IPv4
AP ILP Pre-Standard Switch Support Disabled
AP Power Injector Disabled
Infrastructure MFP validation Disabled
Configured Switch 1 Addr 10.240.1.253



logi:


*Mar 1 00:01:27.907: %LINK-6-UPDOWN: Interface Dot11Radio0, changed state to up
*Mar 1 00:01:28.931: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Dot11Radio1, changed state to up
*Mar 1 00:01:28.935: %LINK-6-UPDOWN: Interface Dot11Radio1, changed state to up
Not in Bound state.
*Mar 1 00:02:05.463: %CAPWAP-3-DHCP_RENEW: Could not discover WLC. Either IP address is not assigned or assigned IP is wrong. Renewing DHCP IP.
*Mar 1 00:02:10.711: %DHCP-6-ADDRESS_ASSIGN: Interface BVI1 assigned DHCP address 10.240.1.93, mask 255.255.255.0, hostname AP44ad.d936.03ec

Translating "CISCO-CAPWAP-CONTROLLER"...domain server (192.168.191.37) (192.168.191.38)

*Mar 1 00:02:16.471: %CAPWAP-5-DHCP_OPTION_43: Controller address 10.240.1.252 obtained through DHCP
*Mar 1 00:02:16.471: %CAPWAP-5-DHCP_OPTION_43: Controller address 10.240.1.253 obtained through DHCP


Widać ze otrzymuje poprawny adres oraz poprawne adresy WLC... to dlaczego on ich nie dodaje?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 19 sty 2018, 12:44

Cze

Czy nie fitrujesz tego gdzies na FW ? (-DHCP_OPTION_43)

Czy WLC i AP sa w tej samej podsieci ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#3

#3 Post autor: jacob » 19 sty 2018, 12:52

Czy nie fitrujesz tego gdzies na FW ? (-DHCP_OPTION_43)
Ap dostaje informacje o WLC:

*Mar 1 00:02:16.471: %CAPWAP-5-DHCP_OPTION_43: Controller address 10.240.1.252 obtained through DHCP
*Mar 1 00:02:16.471: %CAPWAP-5-DHCP_OPTION_43: Controller address 10.240.1.253 obtained through DHCP

i potrafi dołaczyc do jednego z nich, ale nie zapisuje sobie tego w primary/secendary?
Czy WLC i AP sa w tej samej podsieci ?
tak w tej samej

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#4

#4 Post autor: scoon » 19 sty 2018, 14:43

A spróbuj na swoim dhcp coś takiego:
#Cisco DHCP Option
option space Cisco_LWAPP_AP;
option Cisco_LWAPP_AP.server-address code 241 = array of ip-address;

class "Cisco-AP-c700" {
match if option vendor-class-identifier = "Cisco AP c700";
option vendor-class-identifier "Cisco AP c700";
vendor-option-space Cisco_LWAPP_AP;
option Cisco_LWAPP_AP.server-address ip kontrolera;
}
Podaj wersje softu na kontrolerze.

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#5

#5 Post autor: jacob » 19 sty 2018, 15:14

scoon pisze:
19 sty 2018, 14:43
A spróbuj na swoim dhcp coś takiego:
#Cisco DHCP Option
option space Cisco_LWAPP_AP;
option Cisco_LWAPP_AP.server-address code 241 = array of ip-address;

class "Cisco-AP-c700" {
match if option vendor-class-identifier = "Cisco AP c700";
option vendor-class-identifier "Cisco AP c700";
vendor-option-space Cisco_LWAPP_AP;
option Cisco_LWAPP_AP.server-address ip kontrolera;
}
Podaj wersje softu na kontrolerze.


Software Version 8.5.105.0


ale musze miec te opcje 60 lub 241? bo będe równiez chciał przetestowac nowe AP i chciałbym je dodać do tego samego vlanu?
rozumiem ze discovery process polega na tym ze samoczynnie AP powinien sobie wpisac primary/secendary WLC?

lukewisniewski
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#6

#6 Post autor: lukewisniewski » 19 sty 2018, 15:20

Masz po prostu pytanie związane z tym Czemu po dołączeniu się do WLC APEK w zakładce High Avability nie ma wpisu dla Primary i Secondary?

Z tego co wiem nie wpisuje on tego automatycznie i trzeba to robić ręcznie, przynajmniej tak miałem w softach 8.3<
Natomiast wewnętrznie zapamiętuje Kontroler o którego będzie pytał przy kolejnym uruchomieniu.

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 193
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28
Lokalizacja: Kanada

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#7

#7 Post autor: mmoryto » 19 sty 2018, 17:25

Widać to już w pierwszym poście po logach, że wszystko masz w tej samej podsieci. W tej sytuacji nie potrzebujesz wpisów wskazujących adres kontrolera w puli DHCP. AP znajdzie WLC.

Poniżej to co mam u siebie:

Kod: Zaznacz cały

mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
Moja wersja to 8.5.105.0 i jest jak powyżej. Output z AP, dla którego nie konfigurowałem nic w puli DHCP. Mam AP i WLC w jednej podsieci. Wygląda na to, że na WLC musisz skonfigurować HA ręcznie w zakładce Wireless->AP->High Availability tak jak napisał kolega wyżej.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#8

#8 Post autor: Wojtachinho » 19 sty 2018, 17:33

mmoryto pisze:
19 sty 2018, 17:25
Widać to już w pierwszym poście po logach, że wszystko masz w tej samej podsieci. W tej sytuacji nie potrzebujesz wpisów wskazujących adres kontrolera w puli DHCP. AP znajdzie WLC.

Poniżej to co mam u siebie:

Kod: Zaznacz cały

mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
Moja wersja to 8.5.105.0 i jest jak powyżej. Output z AP, dla którego nie konfigurowałem nic w puli DHCP. Mam AP i WLC w jednej podsieci. Wygląda na to, że na WLC musisz skonfigurować HA ręcznie w zakładce Wireless->AP->High Availability tak jak napisał kolega wyżej.
Do HA potrzeba dodakowej licki.

SSO (HA-WLC)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#9

#9 Post autor: jacob » 22 sty 2018, 08:59

lukewisniewski pisze:
19 sty 2018, 15:20
Masz po prostu pytanie związane z tym Czemu po dołączeniu się do WLC APEK w zakładce High Avability nie ma wpisu dla Primary i Secondary?

Z tego co wiem nie wpisuje on tego automatycznie i trzeba to robić ręcznie, przynajmniej tak miałem w softach 8.3<
Natomiast wewnętrznie zapamiętuje Kontroler o którego będzie pytał przy kolejnym uruchomieniu.

ok, myślałem że "WLC discovery process"to tego służy, żeby automatycznie wyszukał WLC i je zapamiętał?

https://www.youtube.com/watch?v=pKEiPCLO3Qk&t=1712s -> tutaj tak to działa.


Wychodzi na to że każdy APek muszę podłączyć i wpisać HA.

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#10

#10 Post autor: jacob » 22 sty 2018, 09:08

mmoryto pisze:
19 sty 2018, 17:25
Widać to już w pierwszym poście po logach, że wszystko masz w tej samej podsieci. W tej sytuacji nie potrzebujesz wpisów wskazujących adres kontrolera w puli DHCP. AP znajdzie WLC.

Poniżej to co mam u siebie:

Kod: Zaznacz cały

mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
mwarName                
mwarIPAddress           0.0.0.0
Moja wersja to 8.5.105.0 i jest jak powyżej. Output z AP, dla którego nie konfigurowałem nic w puli DHCP. Mam AP i WLC w jednej podsieci. Wygląda na to, że na WLC musisz skonfigurować HA ręcznie w zakładce Wireless->AP->High Availability tak jak napisał kolega wyżej.

Pytanie co w przypadku, kiedy padnie WLC do którego dołaczył APek? Wyszuka ci WLC secendary?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#11

#11 Post autor: Wojtachinho » 22 sty 2018, 12:48

Kod: Zaznacz cały

mwarName                wireless-controller-01
mwarIPAddress           10.44.229.49
mwarName                wireless-controller-02
mwarIPAddress           10.44.229.47
Zakladka Wireless -> zakladka High Avability

wireless-controller-01 to Primary
wireless-controller-02 to Secondary
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Gdzie jesteś mój WLC'ku? :(

#12

#12 Post autor: jacob » 22 sty 2018, 15:25

Wojtachinho pisze:
22 sty 2018, 12:48

Kod: Zaznacz cały

mwarName                wireless-controller-01
mwarIPAddress           10.44.229.49
mwarName                wireless-controller-02
mwarIPAddress           10.44.229.47
Zakladka Wireless -> zakladka High Avability

wireless-controller-01 to Primary
wireless-controller-02 to Secondary


ręcznie jak się wpisze, to działa jak powyżej.

myślałem że można to ominąc przez WLC discovery process

ODPOWIEDZ