seba766 pisze: ↑13 mar 2019, 08:30
Co do Junipera to akurat nie jestem w stanie polecić serji EX.
Problemów bardzo dużo, zaczynając od tego, że prawdopodobieństwo uwalenia pudła podczas upgradu jest bardzo duże(member wypada ze stacka, brak dostępu po ssh, itd).
A co do samej operacji to np. brak systemu monitorującego partycje /var. Jeżeli masz jakieś logi które się same nie zerują(choćby log od dhcp) to jak sobie samemu czegoś nie napiszesz to przełącznik dojdzie z zajętością do 100% i uwali pudło
To ja mam odmienne zdanie. Używałem EXów z serii 2200, 4200, 4300, 4500, 4550, 4600 i kobyłę 9214. Miałem też zbudowanego stacka z 2x4550 + 4x4200 i robił to co ma robić. Z upgradem też jakiś dużych problemów nie maiłem, a nie raz takiego aktualizowałem. Przy innych seriach M, MX, ACX też wszystko szło gładko.
Wracając do pytania zależy do czego potrzebujesz. Jaka gęstość portów, jakie interfejsy, co ten switch ma robić, samo L2 czy L3 też?. Support to zależy od którego dystrybutora kupisz. Ja miałem do czynienia z Infradatą PL i NL i nie narzekałem na obsługę. Sam support Junipera może trochę kuleje jak trafią na jakiś większy problem, myślę że w Cisco też jest podobnie

jak nie potrafią odtworzyć błędu, ale też da się ich przycisnąć.