cisco 1841 i hp procurve 2610

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
maksiu.m
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:36

cisco 1841 i hp procurve 2610

#1

#1 Post autor: maksiu.m »

mam pewien problem, skonfigurowałem sobie ruter i przelacznik na nich utworzyłem odpowiednie vlany. Ale komunikacje mam tylko z vlan-u 1. Jak podepnę komputery do innych vlan-ów pingi nie wracają

konf cisco

Kod: Zaznacz cały

Building configuration...

Current configuration : 1569 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Router
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
!
resource policy
!
mmi polling-interval 60
no mmi auto-configure
no mmi pvc
mmi snmp-timeout 180
ip subnet-zero
ip cef
!
interface FastEthernet0/0
 description Internet
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/0.1
!
interface FastEthernet0/1
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet0/1.1
 description 192.168.1.1 255.255.255.0
 encapsulation dot1Q 1 native
 ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
 no snmp trap link-status
!
interface FastEthernet0/1.2
 description admin
 encapsulation dot1Q 2
 ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
 no snmp trap link-status
!
interface FastEthernet0/1.3
 description mobile
 encapsulation dot1Q 3
 ip address 192.168.3.1 255.255.255.0
 no snmp trap link-status
!
interface FastEthernet0/1.4
 description guest
 encapsulation dot1Q 4
 ip address 192.168.4.1 255.255.255.0
 no snmp trap link-status
!
interface FastEthernet0/0/0
!
interface FastEthernet0/0/1
!
interface FastEthernet0/0/2
!
interface FastEthernet0/0/3
!
interface Vlan1
 no ip address
!
router rip
 version 2
 passive-interface FastEthernet0/0
 network 192.168.1.0
 network 192.168.2.0
 network 192.168.3.0
 network 192.168.4.0
!

ip http server
no ip http secure-server
!
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line vty 0 4
 login
!
end
konf przelacznika

Kod: Zaznacz cały

vlan 1
   name "DEFAULT_VLAN"
   untagged 2-22,24-28,Trk1
   ip address 192.168.1.254 255.255.255.0
   no untagged 1
   exit
vlan 3
   name "mobile"
   ip address 192.168.3.254 255.255.255.0
   tagged 1
   exit
vlan 4
   name "guest"
   ip address 192.168.4.254 255.255.255.0
   exit
spanning-tree
spanning-tree Trk1 priority 4
password manager

Próbowałem ustawić port 23 (trank) w tryb tagged ( gdzieś wyczytałem ze ten tryb sie ustawia przy polaczeniu trank) i untaged i nic. Bład pewnie jest śmieszny ale nie mogę go znaleźć.

Awatar użytkownika
enceladus
inner circle
inner circle
Posty: 506
Rejestracja: 27 paź 2003, 14:32
Lokalizacja: Poznan

#2

#2 Post autor: enceladus »

Na HP wszystkie VLAN-y które chcesz puścic do routera muszą na porcie byc ustawione jako tagged. (markowane znacznikiem VLANów)
<: Enceladus :>

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 757
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

#3

#3 Post autor: bigboss »

enceladus pisze:Na HP wszystkie VLAN-y które chcesz puścic do routera muszą na porcie byc ustawione jako tagged. (markowane znacznikiem VLANów)
Oprócz tego, który na routerze Cisco jest native, czyli 1.

czyli dopisz - jeśli łączysz się do routera portem 1 na HP:

Kod: Zaznacz cały

vlan 1
   untagged 1
   exit
vlan 3
   tagged 1
   exit
vlan 4
   tagged 1
   exit 
Jeśli łączysz się portem 23, czyli tym co nazywasz chyba Trk1, to zamień tagged/untagged 1 na tagged/untagged Trk1

Ale pamiętaj, że trunk to w języku HP to samo, co na Cisco etherchannel. Nie potrzebujesz trunka HP, żeby łączyć się do trunka na routerze/przełączniku Cisco, wystarczy zwykły port.
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

maksiu.m
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:36

#4

#4 Post autor: maksiu.m »

Ale to proste heh dziękuje serdecznie help w podzięce,

ODPOWIEDZ