Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#1

#1 Post autor: matrixgd » 17 mar 2015, 17:17

Witam,
Jak w temacie. Mam Cisco 1812w i chcę się podpiąć pod ADSL. Mam dwa pomysły ale potrzebuję rady doświadczonych kolegów czy któryś ma sens.
1. Czy do 1812w można wpiąć WIC-1ADSL albo inny moduł (jaki?) i skonfigurować odpowiedni ADSL?
2. Czy można 1812 skonfigurować podłączając przez wan do dowolnego modemu ADSL

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

r34nismo
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 31 paź 2013, 13:33

#2

#2 Post autor: r34nismo » 17 mar 2015, 22:30

matrixgd pisze: 1. Czy do 1812w można wpiąć WIC-1ADSL albo inny moduł (jaki?) i skonfigurować odpowiedni ADSL?
Nie, jedynie 1841 ma dwa sloty HWIC, o 1861 nie pisze bo to jakby inna bajka.
matrixgd pisze: 2. Czy można 1812 skonfigurować podłączając przez wan do dowolnego modemu ADSL
literalnie odpowiadająć na takie pytanie to nie, aby moc zrobić coś takiego potrzebujesz bridge'a, większość dostępnych routerków adsl ma taką opcję, ale czy wszystkie to raczej nie, a to jeszcze nie jest gwarancją sukcesu, operator musi wspierać PPPoE aby zadziałało.

PS. No i oczywscie to musi być urządznie z portem ETH a nie jakiś modem usb

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3437
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#3

#3 Post autor: Kyniu » 18 mar 2015, 00:26

r34nismo pisze:
matrixgd pisze: 2. Czy można 1812 skonfigurować podłączając przez wan do dowolnego modemu ADSL
literalnie odpowiadająć na takie pytanie to nie, aby moc zrobić coś takiego potrzebujesz bridge'a, większość dostępnych routerków adsl ma taką opcję, ale czy wszystkie to raczej nie, a to jeszcze nie jest gwarancją sukcesu, operator musi wspierać PPPoE aby zadziałało.

PS. No i oczywscie to musi być urządznie z portem ETH a nie jakiś modem usb
Możesz, np. na Linksys AM300 (jeśli gdzieś go upolujesz) albo D-Link DSL-320B lub TP-LINK 8616 i tak dalej. Oczywiście jeśli masz ADSL Annex A czyli od Orange, bo np. Netia tam gdzie miała swoje łącza dawała Annex B.

r34nismo
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 31 paź 2013, 13:33

#4

#4 Post autor: r34nismo » 18 mar 2015, 09:08

Kyniu pisze: Możesz, np. na Linksys AM300 (jeśli gdzieś go upolujesz) albo D-Link DSL-320B lub TP-LINK 8616 i tak dalej. Oczywiście jeśli masz ADSL Annex A czyli od Orange, bo np. Netia tam gdzie miała swoje łącza dawała Annex B.
Siemens Speedstream 4100 też dobrze działa, co do Annex'ów to Dialog też ma B.

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

#5

#5 Post autor: matrixgd » 18 mar 2015, 12:13

Dzięki za szybkie odpowiedzi,
ADSL jest z netii. A bridga ma większość tp-linków. Właśnie zamówiłem TD-8816. Rozumiem, że jak go ustawię na bridge to reszta już jest kwestią konfiguracji cisco?

r34nismo
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 31 paź 2013, 13:33

#6

#6 Post autor: r34nismo » 18 mar 2015, 12:52

Tak

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#7

#7 Post autor: matrixgd » 11 cze 2018, 20:11

odgrzewam temat.

Mam Cisco 1812W i modem TD-8816.
W modemie ustawiłem Bridge PPoE.

Czytałem trochę neta i próbuję ustawić cisco.
zrobiłem:

interface FastEthernet0
no ip address
duplex auto
speed auto
pppoe enable group global
pppoe-client dial-pool-number 1
no cdp enable

interface Dialer1
ip address negotiated
encapsulation ppp
dialer pool 1
dialer-group 1
keepalive 10 3
no cdp enable
ppp authentication pap callin
ppp chap hostname mój_user
ppp chap password 0 moje_hasło

Niestety na modemie led synchronizacji się zapala ale led internet już nie :(
Nie za bardzo wiem nawet jak to zdiagnozować.
Jak zawszę będę bardzo zobowiązany za wszelką pomoc.

Jeszcze pytanie pomocnice:). Czy jak mam ustawiony adres IP modemu 192.168.0.244 to powinienem się móc na niego pingnąć z cisco?
jestem podłączony terminalem do cisco i ping 192.168.0.244 nie działa na inne adresy w sieci działa. Oczywiście modem podłączony jest pod FastEth0

kpc21
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2018, 19:01

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#8

#8 Post autor: kpc21 » 12 cze 2018, 01:04

Masz ustawione uwierzytelnianie na PAP, a potem wpisany hostname i hasło dla CHAP - na pewno tak miało być?

Z tego co czytam na stronie operatora, Neostrada obsługuje zarówno CHAP, jak i PAP, ale jak ustawisz uwierzytelnianie PAP, a login i hasło ustawisz dla CHAP, to chyba nie będzie to miało prawa działać...

Nie wiem, czy ktoś mnie zaraz z błędu nie wyprowadzi, ale na moją logikę, modem podłączony jest na interfejsie routera przyłączonym do Internetu, który poprzez PPP, gdy już to wszystko zadziała, dostanie adres IP routowalny w Internecie, na pewno nie mający nic wspólnego z adresacją prywatną typu 192.168.x.x. Więc nie, nie będziesz w stanie spingować modemu, który tutaj w ogóle robi tylko za L2 - nie masz przecież w ogóle adresu IP w tej samej sieci na interfejsie "po jego stronie".

Ewentualnie może zadziała ustawienie adresu IP z sieci tej samej, co IP "managementowe" modemu na interfejsie fizycznym (tym, gdzie normalnie nie ustawia się adresu IP przy PPPoE). Zrobiłem w GNS3 próbę połączenia PPPoE między dwoma routerami - klientem i serwerem - przez switch, a właściwie przez moduł NM-16ESW w trzecim routerze. Interfejs Dialer ma IP z jednej sieci, po którym komunikuje się z routerem robiącym za serwer, interfejs fizyczny ma IP w drugiej sieci, w której jest też SVI switcha, i mogę spingować zarówno drugi router (serwer PPPoE), jak i switch.

Ja bym jednak najpierw starał się sprawić, by to zadziałało przy braku ustawienia adresu IP na interfejsie fizycznym, po którym router łączy się z modemem, a dopiero potem ewentualnie ustawił to IP i dodał do routera odpowiednią trasę statyczną, żeby dało się zarządzać modemem bez przepinania kabli. Żeby nie okazało się, że to IP coś namiesza.

Nie wiem, czy to co piszę, to nie są jakieś herezje, ale tak ja to widzę będąc dopiero w drodze do CCNA.

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#9

#9 Post autor: matrixgd » 12 cze 2018, 07:16

Dzięki za odpowiedź, ustawiałem te takŁ

interface FastEthernet0/0
description -= ADSL =-
ip address dhcp
duplex auto
speed auto
!
interface Dialer1
ip address negotiated
no ip virtual-reassembly
encapsulation ppp
ip tcp adjust-mss 1360
keepalive 10 3
no cdp enable
ppp authentication pap callin
ppp pap sent-username XXXXXXXXX password XXXXXXXXX
!
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer1
!
ip access-list extended NAT-ALLOWED
permit ip 192.168.8.0 0.0.0.255 any


Jednak i to bez efektu.
Mój problem polega na tym, że nie potrafię sprawdzić co robię nie tak. Czy led internet na modemie powinien się zapalić po ustanowieniu połączenia czy jak on robi za bridge to nie zaświeci? Może ja błądzę i gdzie indziej lezy problem a nie w ustanowieniu połączenia pppoa?
Co do adresu IP modemu to chyba masz rację, Ale ja się na niego pingnąc nie mogę z routera nawet zanim dostanie adres. Dziś posprawdzam dalej. :)

kpc21
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2018, 19:01

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#10

#10 Post autor: kpc21 » 12 cze 2018, 09:56

A w tym TP-Linku w ogóle działa serwer DHCP, gdy ustawi się go w tryb bridge?

Nie lepiej wrzucić statyczne IP na Fa0/0?

Co do tej lampki Internet, też sam się zastanawiałem nad tym samym.

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#11

#11 Post autor: matrixgd » 12 cze 2018, 13:14

Myślę że to nie ma znaczenia. To jest tylko adres LAN. chyba jak działa jako bridge to nie ma znaczenia.
Teraz widzę, że chyba to nie ma prawa się znegocjować. Ja ustawiam w cisco PPPoE.
A widzę konfigurację mojego działającego ruotera i tam w gui jest: PPPoA VC-Mux. To chyba jest różnica . :(

Poniżej kopia mojego configa. Może ktoś z większym niż ja doświadczeniem podpowie jak się zabrać do zdiagnozowania gdzie tkwi błąd. :(

!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname demo
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
enable password cisco
!
aaa new-model
!
aaa session-id common
!
crypto pki trustpoint TP-self-signed-102188774
enrollment selfsigned
subject-name cn=IOS-Self-Signed-Certificate-102188774
revocation-check none
rsakeypair TP-self-signed-102188774
!
crypto pki certificate chain TP-self-signed-102188774
certificate self-signed 01
30820242 308201AB A0030201 02020101 300D0609 2A864886 F70D0101 04050030
30312E30 2C060355 04031325 494F532D 53656C66 2D536967 6E65642D 43657274
69666963 6174652D 31303231 38383737 34301E17 0D303030 31303630 31353633
335A170D 32303031 30313030 30303030 5A303031 2E302C06 03550403 1325494F
532D5365 6C662D53 69676E65 642D4365 72746966 69636174 652D3130 32313838
37373430 819F300D 06092A86 4886F70D 01010105 0003818D 00308189 02818100
93B651A3 E06C4F27 53CAA95A 8EDC2C97 046CDC90 2AD5A017 3A9B0B7D B29D57BA
3C4C0633 367DA65E 3FD97966 C6F2C62E D1E9D428 452688FE 2223FFC9 CADF2984
5DFB8AFC 9A8E5547 179C13B8 F3D523C3 73E416C5 C448E565 352D3098 F488E186
748FAA77 4737A4F0 AC08AF9C 54B74776 2970D9C5 16740064 7D842A5D 6ABE72A3
02030100 01A36C30 6A300F06 03551D13 0101FF04 05300301 01FF3017 0603551D
11041030 0E820C64 656D6F2E 74657374 2E706C30 1F060355 1D230418 30168014
4A17CBA2 5B82D4FB 88FDC26B B9FFA9AC 48D0EF2C 301D0603 551D0E04 1604144A
17CBA25B 82D4FB88 FDC26BB9 FFA9AC48 D0EF2C30 0D06092A 864886F7 0D010104
05000381 8100485B 21CE41EF B21844A4 7EF981B7 6BD07CA8 DBDA0463 9C80B6EA
E45F1451 4DA033F9 AE43242B 4D219D64 8DDE3628 B1CE6A31 2A26C9D9 80A7F7DB
BCF69CAF BF83231A A32FA686 06B82E11 61CAC2B1 68754D97 9DECBC22 A8D2CBB2
8807DCFF FE1CA087 411E3D16 C82F4112 B6F42F6C 12B9FBC0 E4DDAF30 D0BB95CC
B705210B 3EE2
quit
dot11 syslog
!
dot11 ssid wifi_demo
vlan 1
authentication open
authentication key-management wpa
guest-mode
wpa-psk ascii 0 zxcvbn12
!
ip cef
ip dhcp use vrf connected
!
ip dhcp pool TEST-VLAN1
network 192.168.1.0 255.255.255.0
dns-server 62.233.233.233
default-router 192.168.1.1
!
no ip domain lookup
ip domain name test.pl
ip name-server 62.233.233.233
!
multilink bundle-name authenticated
vpdn enable
!
vpdn-group 1
request-dialin
protocol pppoe
!
username cisco privilege 15 secret 5 $1$jEWD$Dpku.pjtUwj6t3rIPD94P.
username marekssh password 0 qwerty1
!
archive
log config
hidekeys
!
bridge irb
!
bba-group pppoe global
!
interface FastEthernet0
description Physical ADSL Interface (Facing the ISP)
no ip address
no ip mroute-cache
duplex auto
speed auto
pppoe enable group global
pppoe-client dial-pool-number 1
no cdp enable
!
interface FastEthernet1
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
interface BRI0
no ip address
encapsulation hdlc
shutdown
!
interface FastEthernet2
!
interface FastEthernet3
!
interface FastEthernet4
!
interface FastEthernet5
!
interface FastEthernet6
!
interface FastEthernet7
!
interface FastEthernet8
!
interface FastEthernet9
!
interface Dot11Radio0
no ip address
ip nat inside
ip virtual-reassembly
!
encryption vlan 1 mode ciphers tkip
!
ssid wifi_demo
!
speed basic-1.0 basic-2.0 basic-5.5 6.0 9.0 basic-11.0 12.0 18.0 24.0 36.0 48.0 54.0
station-role root
!
interface Dot11Radio0.1
encapsulation dot1Q 1 native
no cdp enable
bridge-group 1
bridge-group 1 subscriber-loop-control
bridge-group 1 spanning-disabled
bridge-group 1 block-unknown-source
no bridge-group 1 source-learning
no bridge-group 1 unicast-flooding
!
interface Dot11Radio1
no ip address
shutdown
speed basic-6.0 9.0 basic-12.0 18.0 basic-24.0 36.0 48.0 54.0
station-role root
!
interface Vlan1
no ip address
ip nat inside
ip virtual-reassembly
ip route-cache flow
bridge-group 1
bridge-group 1 spanning-disabled
!
interface Dialer1
description Logical ADSL Interface
ip address negotiated
ip mtu 1480
ip nat outside
ip virtual-reassembly
encapsulation ppp
ip tcp adjust-mss 1400
no ip mroute-cache
dialer pool 1
dialer-group 1
no cdp enable
ppp authentication chap pap callin
ppp chap hostname moj_user@webnet24.pl
ppp chap password 0 moje_haslo
ppp pap sent-username moj_user@webnet24.pl password 0 moje_haslo
ppp ipcp dns request accept
ppp ipcp route default
ppp ipcp address accept
!
interface BVI1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
ip nat inside
ip virtual-reassembly
no ip route-cache cef
no ip route-cache
!
ip forward-protocol nd
!
ip http server
ip http authentication local
ip http secure-server
ip http timeout-policy idle 600 life 86400 requests 10000
ip nat inside source list 10 interface Dialer1 overload
ip nat inside source list 100 interface FastEthernet0 overload
ip nat inside source list 101 interface FastEthernet0 overload
!
access-list 10 permit 192.168.1.0 0.0.0.255
access-list 100 permit ip 192.168.1.0 0.0.0.255 any
dialer-list 1 protocol ip permit
no cdp run
!
control-plane
!
bridge 1 route ip
!
line con 0
line aux 0
line vty 0 4
password cisco
line vty 5 15
!
end

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#12

#12 Post autor: matrixgd » 12 cze 2018, 16:12

potestowałem sam inny router z modemem (tp-linka) na PPPoE LLC też działa więc spróbowałem ustawić bridge na PPPoE LLC ale dalej nic.
Nie wiem czy interfejs FastEtherne0 łączy się poprawnie i negocjuje a ja po prostu mam coś nie tak w konfiguracji i nie działa mi rutowanie pomiędzy portami LAN a FastEthernet0 czy też w ogóle nie negocjuję PPPoE.

kpc21
member
member
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2018, 19:01

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#13

#13 Post autor: kpc21 » 12 cze 2018, 17:29

Neostrada przyjmuje zarówno enkapsulację PPPoA, jak i PPPoE. Nawet niedawno, jak konsultant na infolinii Orange podawał mi parametry do konfiguracji modemu/routera, kazali ustawiać PPPoE - choć PPPoA też działało. Tutaj jest, z tego co rozumiem, Netia, ale Netia na łączu TPSA będzie prawdopodobnie korzystać z tych samych parametrów.

Jak chcesz móc spingować urządzenie po IP, to musisz mieć adres IP, inaczej się nie da. Jak na interfejsie (fizycznym, nie PPPoE, bo z modemem w ruchu "managementowym" nie komunikujesz się po PPPoE, tylko po gołym Ethernecie, pomyśl, że jak tam wpinasz komputer, to możesz tego TP-Linka z niego konfigurować, mimo że na samym komputerze PPPoE nie konfigurujesz) przyłączonym do modemu nie będziesz mieć adresu IP, to go nie spingujesz. Przecież to podstawy. To IP na pewno nie jest potrzebne do łączenia się z Internetem, ale jak chcesz pingować TP-Linka... no jak nie będziesz mieć tam IP, to go nie spingujesz, bo niby jak. Zakładając nawet, że pakiet ICMP echo request jakoś router wygeneruje i wyśle nieposiadając adresu IP, to odpowiedzi echo reply już nie odczyta.

Ale załóżmy, że na razie nie zajmujemy się pingowaniem modemu, bo to nam, jak by nie było, do niczego nie jest potrzebne. TP-Link po ustawieniu w tryb Bridge w ogóle nie spełnia roli routera, L3 nie jest mu do niczego potrzebne dopóki nie próbujesz się do niego zalogować po HTTP, Telnecie czy SSH (cokolwiek on tam obsługuje do zarządzania). Patrz na niego jak na switch.

Nawet przy niedziałającym (źle skonfigurowanym) routingu i nacie mając już zestawione połączenie ADSL powinieneś dostać adres IP na interfejsie Dialer. A po ustawieniu trasy domyślnej na interfejs Dialer (zależnie od wersji IOS-a może jeszcze działać polecenie ppp ipcp route default w konfiguracji interfejsu Dialer, wtedy trasę domyślną dostaniesz po IPCP, tak samo jak adres IP) - pingować dowolne IP w Internecie. Dalej zostaje w zasadzie tylko skonfigurować NAT, podpiąć do tego Ciscacza jakiegoś switcha, i tyle.

Patrzyłeś w show interface, show ip interface?

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#14

#14 Post autor: matrixgd » 12 cze 2018, 19:03

Dzięki za wyczerpującą informację. To pingowanie to rzeczywiście sprawa wtórna i tylko pytałem by zrozumieć :) Teraz wszystko jasne. Dzięki

Ja sprawdzam interfejs FE0 to widze że się podnosi ale adresu nie ma przydzielonego.


cs#show inter fast 0
FastEthernet0 is up, line protocol is up
Hardware is PQ3_TSEC, address is 0021.552d.5aa8 (bia 0021.552d.5aa8)
Description: Physical ADSL Interface (Facing the ISP)
MTU 1500 bytes, BW 100000 Kbit/sec, DLY 100 usec,
reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
Encapsulation ARPA, loopback not set
Keepalive set (10 sec)
Full-duplex, 100Mb/s, 100BaseTX/FX
ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
Last input 03:23:24, output 00:00:07, output hang never
Last clearing of "show interface" counters never
Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
Queueing strategy: fifo
Output queue: 0/40 (size/max)
5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
80 packets input, 5147 bytes
Received 65 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles
0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
0 watchdog
0 input packets with dribble condition detected
2243 packets output, 136475 bytes, 0 underruns
0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets
0 babbles, 0 late collision, 0 deferred
0 lost carrier, 0 no carrier
0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out



cs#show ip inter fast 0
FastEthernet0 is up, line protocol is up
Internet protocol processing disabled

matrixgd
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#15

#15 Post autor: matrixgd » 12 cze 2018, 19:20

I jeszcze to samo interfejsu dialer1

cs#sh inter dialer1
Dialer1 is up, line protocol is up (spoofing)
Hardware is Unknown
Description: Logical ADSL Interface
Internet address will be negotiated using IPCP
MTU 1500 bytes, BW 56 Kbit/sec, DLY 20000 usec,
reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
Encapsulation PPP, loopback not set
Keepalive set (10 sec)
DTR is pulsed for 1 seconds on reset
Last input never, output never, output hang never
Last clearing of "show interface" counters 04:58:32
Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
Queueing strategy: weighted fair
Output queue: 0/1000/64/0 (size/max total/threshold/drops)
Conversations 0/0/16 (active/max active/max total)
Reserved Conversations 0/0 (allocated/max allocated)
Available Bandwidth 42 kilobits/sec
5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
1 packets input, 14 bytes
55 packets output, 4759 bytes


cs#sh ip inter dialer1
Dialer1 is up, line protocol is up
Internet address will be negotiated using IPCP
Broadcast address is 255.255.255.255
MTU is 1480 bytes
Helper address is not set
Directed broadcast forwarding is disabled
Outgoing access list is not set
Inbound access list is not set
Proxy ARP is enabled
Local Proxy ARP is disabled
Security level is default
Split horizon is enabled
ICMP redirects are always sent
ICMP unreachables are always sent
ICMP mask replies are never sent
IP fast switching is enabled
IP fast switching on the same interface is enabled
IP Flow switching is disabled
IP CEF switching is enabled
IP CEF Feature Fast switching turbo vector
IP multicast fast switching is disabled
IP multicast distributed fast switching is disabled
IP route-cache flags are Fast, CEF
Router Discovery is disabled
IP output packet accounting is disabled
IP access violation accounting is disabled
TCP/IP header compression is disabled
RTP/IP header compression is disabled
Policy routing is disabled
Network address translation is enabled, interface in domain outside
BGP Policy Mapping is disabled
WCCP Redirect outbound is disabled
WCCP Redirect inbound is disabled
WCCP Redirect exclude is disabled

Widać nie dostaje adresu.

ODPOWIEDZ