Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nell
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:17

Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#1

#1 Post autor: nell » 08 lip 2018, 19:07

Witam. Mam taki problem, że klient przez moje łącze przysyła dalej do swojej placówki w innym mieście vlana z QinQ, do teraz to chodziło poprawnie, ale podczas burzy uszkodził mi się przełącznik Edgecore, wymieniłem go na Nexus 3064, który miałem w zapasie, tyle, że po zmianie przestało działać QinQ na vlanie tego klienta.
Ja u siebie na tym interfejsie nie mam i nie miałem nic specjalnego ustawione, zwykły trunk i tyle. Myślałem może, że problem był z Jumbo frame ale pomimo jego poprawnego ustawienia nic się nie zmieniło. Czy jeśli ktoś przez mój przełącznik Cisco Nexus tranzytuje QinQ to ja muszę to jakoś specjalnie potraktować ?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1412
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#2

#2 Post autor: drake » 09 lip 2018, 08:38

Hej,
na przelacznikach Cisco, w tym Nexus, QinQ realizowane jest przez tzw. dot1q-tunnel i nie jest to normalny trunk. Na nexusach wspierane bodajze od softu 5.2, nie wiem co masz na tym przelaczniku aktualnie wgrane. Zajrzyj do dokumentacji Cisco w kwestii konfiguracji, ogrnaiczen i licencji potrzebnych na nexusie do tunelowania QinQ.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 271
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#3

#3 Post autor: scoon » 10 lip 2018, 13:06

Sprawdź jakie masz MTU na nexusie.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ