Nietypowy problem w szafami rakowymi

Problemy z pozostałymi technologiami (SDH, IronPort, WAAS itp.)

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
h33ren
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2017, 13:46

Nietypowy problem w szafami rakowymi

#1

#1 Post autor: h33ren » 12 lip 2018, 21:31

Siema,

Mam trochę zdaje mi się nietypowy problem z szafami rakowymi, firma dla której pracuję, wynajmuje 15 szaf rakowych w których mam różnoraki sprzęt (serwery, macierze dyskowe, switche itd.).

Na czym polega problem ?

Otóż ktokolwiek ustawiał puste szafy dosyć płytko ustawił te boczne listwy na których montuje się sprzęt, tak że od ściany drzwi jest 9 cm. I teraz tak przy switchach gdzie są kable światłowodowe, bo te kable niestety ale wyginają się na jakieś 90 stopni. To samo mam z kasetami MPO do których mam włożone kable SC i tam też kable mam wygięte dosyć mocno.

I teraz zastanawiam się jak zrobić by "głębiej" wsadzić switche ?

Standardowe uszy to lipa, bo właśnie wtedy czoło switcha jest te 9 cm od drzwi.

Zastanawiałem się czy ktoś produkuje specjalne uszy które by głębiej trzymały switch w szafie ?

Myślałem też nad półkami, ale z półkami to jest ta lipa trochę że switch ogólnie się na półce rusza tył/przód, a ja wolałbym żeby stał stabilnie.

Jakieś pomysły ?

pozdro
CCNA R&S | CCNA Sec

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3424
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Nietypowy problem w szafami rakowymi

#2

#2 Post autor: Kyniu » 12 lip 2018, 21:53

A nie da się przesunąć szyn? W wielu szafach jest opcja ich przesunięcia.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: Nietypowy problem w szafami rakowymi

#3

#3 Post autor: double.decode » 13 lip 2018, 00:01

Prawdopodobnie możesz przesunąć do tyłu szafy te pionowe listwy do których dokręcasz urządzenia. Być może producent szafy dysponuję też "głębszymi" drzwiami tj. mają one większą głębokość niż standardowe, ja w podobnej sytuacji zamieniałem drzwi do kilku szaf z domyślnych szklanych, na głębsze metalowe.

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: Nietypowy problem w szafami rakowymi

#4

#4 Post autor: saiqard » 13 lip 2018, 11:22

Najprawdopodobniej masz szyny z przodu i tyłu szafy, których głębokość możesz regulować. Zwróć tylko uwagę, czy jak dasz przednie szyny do tyłu, to czy nie okaże się że nie możesz wsadzić głębokich serwerów :)
Jakie masz wymiary szafy?

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Nietypowy problem w szafami rakowymi

#5

#5 Post autor: judge dredd » 13 lip 2018, 12:10

Cześć,

Tak, jak koledzy pisali - szyny pionowe, do których dokręcasz urządzenia najprawdopodobniej doczepione są u góry i u dołu do poziomych szyn idących od przodu do tyłu szafy i tutaj najprawdopodobniej da się je wyregulować przód-tył. Piszę "najprawdopodobniej", bo zawsze jest cień szansy, że masz szafę, w której to jest na stałe.

Tu przykład dla szafy ZPAS:
http://pl.tinypic.com/r/21cblu9/9

Pozostaje tylko jedna kwestia - w pustej szafie przesunąć szyny to żaden problem, ale jak masz już je wypełnione sprzętem, to może to być wyzwanie, choć pewnie niejeden nie takie rzeczy robił ze szwagrem i to na produkcji.

Powodzenia!

JD

h33ren
member
member
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2017, 13:46

Re: Nietypowy problem w szafami rakowymi

#6

#6 Post autor: h33ren » 13 lip 2018, 18:32

Tak jest regulacja, ale my nie mamy tego komfortu by teraz wyjmować z szafy np. 20 serwerów i sprzęt sieciowy i sobie to przesuwać. To jest problem. Nasze usługi są 365/7/24. Na okrągło, nie możemy pozwolić sobie na takie coś.

Ja bardziej myślałem czy na rynku nie ma może specjalnie zaprojektowanych uszu które mógł bym zastosować. Nie rozumiem dlaczego np. Cisco i Juniper z góry zakładają że front switcha musi być równo z mocowaniami w racku.

Np. dziś montowałem firewalle FortiNeta i tam w standardzie uszy mają opcję że można urządzenie dać "głębiej" (otwory na obudowie są odpowiednio dopasowane).
CCNA R&S | CCNA Sec

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 527
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Nietypowy problem w szafami rakowymi

#7

#7 Post autor: freel4ncer » 15 lip 2018, 09:50

Mialem kiedys taki sam problem i skonczylo sie na zamontowaniu polki bo nic innego pod reka niebylo a czas gonil . Mysle ze moglbys zajrzec do jakiegos zakladu slusarskiego i cos dosztukowac

ODPOWIEDZ