reset switch/router do ustawien fabrycznych

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

reset switch/router do ustawien fabrycznych

#1

#1 Post autor: Danielk » 13 lip 2018, 15:27

Witam

Czy ktoś mógłby w prosty sposób przedstawić procedurę resetowania switchy i ruterów do ustawień fabrycznych? . Zależy mi na tym bardzo, ponieważ miejsce w którym pracuje rozszerza swoją działalność i mam szanse na dodatkową pracę.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3424
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#2

#2 Post autor: Kyniu » 13 lip 2018, 18:16

Tak, wiem, jestem złamasem i mendą, i to powiedziawszy i tak napiszę co następuje JAK NIE UMIESZ TEGO WYSZUKAĆ W GOOGLE TO NIE JEST TO PRACA DLA CIEBIE. Zostaw ją innym.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#3

#3 Post autor: Danielk » 13 lip 2018, 18:36

Masz racje, umiem to wyszukać. Problem jest tego typu, wole polegać na wiedzy użytkowników tego forum niż na pierwszej lepszej stronie z Gogola. Szef wie o moim poziomie wiedzy, ale chce mi dać szanse- czy to żle, że się zapytałem o tak banalną dla Ciebie sprawę ?. Mamy sprzęt Cisco z różnych firm, więc wole mieć pewność, że robie coś dobrze i nie stracę pracy, bo zostawię jakieś nieskasowane informacje.Oceniaj mnie jak chcesz, masz do tego prawo.Dla twojej informacji powiem, że jestem na 1 semestrze kursu przygotowującego do certyfikatu CCNA - także robie coś, co poszerzy moją wiedzę

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3424
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#4

#4 Post autor: Kyniu » 13 lip 2018, 18:57

GDYBYŚ !!! skorzystał z google, to wiedziałbyś, że:
1. nie ma jednej wspólnej metody dla wszystkich urządzeń Cisco
2. korzystając z instrukcji na cisco.com korzystasz z najlepszych dostępnych dokumentacji stworzonych do tego celu
3. ludzie na tym forum też czerpią swoją wiedzę z dokumentacji na cisco.com
4. to forum ma archiwum
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#5

#5 Post autor: Danielk » 13 lip 2018, 19:07

Skorzystam z Cisco.com, jak mówisz i przeszukam archiwum. Tylko się więcej nie denerwuj i nie stresuj moją niewiedzą! Dzięki

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3424
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#6

#6 Post autor: Kyniu » 13 lip 2018, 19:34

Danielk pisze:
13 lip 2018, 19:07
Tylko się więcej nie denerwuj i nie stresuj moją niewiedzą!
Lenistwem, nie niewiedzą. Lenistwem.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#7

#7 Post autor: Danielk » 13 lip 2018, 19:45

haha można i tak to nazwać. Właśnie próbuje zresetować ruter serii 1941 mam jeszcze w domu model 1841 i switche 2950 i 3550. Inne modele będę musiał sprawdzać na stronie Cisco w pracy na bieżąco. Jaką komendą byś zweryfikował, czy urządzenie zostało pomyślnie zresetowane?

seba766
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#8

#8 Post autor: seba766 » 14 lip 2018, 08:02

To może bez obrażania.

Sprawdź:
sh run < powinien Ci zwrócić jedynie defaultowe wartości, możesz zawsze to zweryfikować z poprzednią konfiguracją
i na switchach sprawdź czy vlan.dat jest wyczyszczony

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#9

#9 Post autor: Danielk » 14 lip 2018, 14:38

Dzięki za podpowiedz sprawdzałem też sh version <
Łatwo jest przyklepać Łatkę lenia, ale jak ma się 4-miesięczne dziecko i pojawia się nowe wyzwanie w pracy- tylko i wyłącznie resetowanie sprzętu- to zależy mi tylko na czasie, bo mam go ilość limitowaną.

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#10

#10 Post autor: Danielk » 15 lip 2018, 13:47

Po resecie Switcha 3550 wyświetlają się takie parametry:

Switch#show interface fastethernet0/1
FastEthernet0/1 is down, line protocol is down (notconnect)
Hardware is Fast Ethernet, address is 000e.d7a9.5701 (bia 000e.d7a9.5701)
MTU 1500 bytes, BW 10000 Kbit, DLY 1000 usec,
reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
Encapsulation ARPA, loopback not set
Keepalive set (10 sec)
Auto-duplex, Auto-speed, media type is 10/100BaseTX
input flow-control is off, output flow-control is unsupported
ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
Last input never, output never, output hang never
Last clearing of "show interface" counters never
Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
Queueing strategy: fifo
Output queue: 0/40 (size/max)
5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer
Received 0 broadcasts (0 multicasts)
0 runts, 0 giants, 0 throttles
0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
0 watchdog, 0 multicast, 0 pause input
0 input packets with dribble condition detected
0 packets output, 0 bytes, 0 underruns


Switch#show run
Building configuration...

Current configuration : 2114 bytes
!
version 12.2
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Switch
!
!
no aaa new-model
ip subnet-zero
!
!
!
!
!
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
vlan internal allocation policy ascending
!
!
!
interface FastEthernet0/1
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/2
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/3
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/4
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/5
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/6
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/7
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/8
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/9
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/10
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/11
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/12
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/13
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/14
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/15
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/16
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/17
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/18
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/19
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/20
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/21
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/22
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/23
switchport mode dynamic desirable
!
interface FastEthernet0/24
switchport mode dynamic desirable
!
interface GigabitEthernet0/1
switchport mode dynamic desirable
!
interface GigabitEthernet0/2
switchport mode dynamic desirable
!
interface Vlan1
no ip address
shutdown
!
ip classless
ip http server
ip http secure-server
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line vty 5 15
!
end


Switch#show vlan

VLAN Name Status Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1 default active Fa0/1, Fa0/2, Fa0/3, Fa0/4
Fa0/5, Fa0/6, Fa0/7, Fa0/8
Fa0/9, Fa0/10, Fa0/11, Fa0/12
Fa0/13, Fa0/14, Fa0/15, Fa0/16
Fa0/17, Fa0/18, Fa0/19, Fa0/20
Fa0/21, Fa0/22, Fa0/23, Fa0/24
Gi0/1, Gi0/2
1002 fddi-default act/unsup
1003 token-ring-default act/unsup
1004 fddinet-default act/unsup
1005 trnet-default act/unsup

VLAN Type SAID MTU Parent RingNo BridgeNo Stp BrdgMode Trans1 Trans2
---- ----- ---------- ----- ------ ------ -------- ---- -------- ------ ------
1 enet 100001 1500 - - - - - 0 0
1002 fddi 101002 1500 - - - - - 0 0
1003 tr 101003 1500 - - - - - 0 0
1004 fdnet 101004 1500 - - - ieee - 0 0
1005 trnet 101005 1500 - - - ibm - 0 0

Remote SPAN VLANs
------------------------------------------------------------------------------


Primary Secondary Type Ports
------- --------- ----------------- --------

Zastanawia mnie informacja:

interface FastEthernet
switchport mode dynamic desirable
!
dlaczego jest switchport mode jaka powinna być wartość po resecie switcha?

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#11

#11 Post autor: Danielk » 15 lip 2018, 13:53

jakie pliki powinienem usunąć?
Switch#dir flash:
Directory of flash:/

2 -rwx 19563 Jan 4 2011 10:55:12 +00:00 POST-BACKUP.cfg
3 -rwx 5960 Mar 1 1993 00:05:01 +00:00 running-config
90 drwx 128 Mar 21 1993 00:05:23 +00:00 c3550-ipbasek9-mz.122-44.SE6
7 -rwx 5736 Mar 1 1993 05:06:37 +00:00 statup-conf
86 -rwx 16953 Mar 19 1993 16:02:02 +00:00 3June2010.cfg
9 -rwx 19379 Jan 4 2011 10:09:46 +00:00 PRE-BACKUP.cfg
10 drwx 192 Feb 24 1994 23:09:20 +00:00 crashinfo_ext
8 -rwx 350 Jan 1 1970 00:08:12 +00:00 system_env_vars
11 -rwx 19589 Feb 5 1994 21:43:04 +00:00 config.old
18 -rwx 0 Jan 1 1970 00:08:12 +00:00 env_vars
14 drwx 192 Mar 1 1993 00:00:10 +00:00 crashinfo

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#12

#12 Post autor: Danielk » 15 lip 2018, 19:57

Znalezione i chyba wyjaśniona kwestia switchportu

https://learningnetwork.cisco.com/thread/69173

seba766
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#13

#13 Post autor: seba766 » 16 lip 2018, 09:16

Co do plików to zweryfikuj ich zawartość, jak dla mnie to tutaj jest całkiem sporo backupowych konfiguracji

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 144
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#14

#14 Post autor: judge dredd » 16 lip 2018, 13:51

Dla sprzętów, których modele podałeś jest jeden banalny sposób na sprawdzenie, czy masz czystą konfigurację. Po reloadzie albo włączeniu urządzenia, jak już przelecą wszystkie komunikaty bootowania pojawia się komunikat w stylu:

Would you like to enter initial configuration? [yes/no]

I czeka co naciśniesz. To oznacza, że sprzęt ma defaultową konfigurację. Na routerach to wszystko, a na switchu dodatkowo nie powinno być na flashu pliku vlan.dat, bo jest to baza vlanów utrzymywana niezależenie od konfiguracji bieżącej/startowej. Z listy plików, którą podałeś powyżej ja bym wywalił to:

Kod: Zaznacz cały

 2 -rwx 19563 Jan 4 2011 10:55:12 +00:00 POST-BACKUP.cfg
 3 -rwx 5960 Mar 1 1993 00:05:01 +00:00 running-config
 7 -rwx 5736 Mar 1 1993 05:06:37 +00:00 statup-conf
86 -rwx 16953 Mar 19 1993 16:02:02 +00:00 3June2010.cfg
 9 -rwx 19379 Jan 4 2011 10:09:46 +00:00 PRE-BACKUP.cfg
10 drwx 192 Feb 24 1994 23:09:20 +00:00 crashinfo_ext
11 -rwx 19589 Feb 5 1994 21:43:04 +00:00 config.old
14 drwx 192 Mar 1 1993 00:00:10 +00:00 crashinfo
Pozdrawiam!

JD

Danielk
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 12 lut 2017, 10:09

Re: reset switch/router do ustawien fabrycznych

#15

#15 Post autor: Danielk » 16 lip 2018, 19:09

Dzięki bardzo, jak można skasować pojedyncze pliki z flashu?

ODPOWIEDZ