srx i 2 niezalezne switche

JunOS / Juniper / Netscreen

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 618
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

srx i 2 niezalezne switche

#1

#1 Post autor: Bolo » 06 wrz 2018, 17:04

Dzien dobry,

Mam oto taka sytuację.
SRX 320 oraz dwa switch połączone ze sobą trunkiem. Teraz pytanie, jak można podłączyć tego SRXa do tych switchy?

Chciałbym aby jednym portem był podłączony do SW01 a drugim interfacem do SW02.

Jednocześnie SRX bedzie pełnił rolę L3 a sw pracuje jako L2 czyli będzie to kofiguracja Router on the stick.

Bardzo prosze o podpowiedź.
Z góry bardzo dziekuję
B

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4872
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: srx i 2 niezalezne switche

#2

#2 Post autor: peper » 08 wrz 2018, 09:30

Ustaw interfejsy SRX-a jako L2 (family ethernet-switching), przypisz VLAN, stwórz interface vlan z adresacja L3 i przypisz go do VLANu (l3-interface)
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

geminiuss
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 16 lut 2008, 00:38

Re: srx i 2 niezalezne switche

#3

#3 Post autor: geminiuss » 08 wrz 2018, 13:40

Tylko nie zapomnij wlaczyc STP na SRX bo Ci sie zapetli.

Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 618
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

Re: srx i 2 niezalezne switche

#4

#4 Post autor: Bolo » 11 wrz 2018, 10:06

a co z router on the stick?

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 332
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: srx i 2 niezalezne switche

#5

#5 Post autor: saiqard » 11 wrz 2018, 11:26

ustawiasz kilka vlanów i kilka l3-interfejsów - i masz router ona the stick

ODPOWIEDZ