L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
lukewisniewski
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#1

#1 Post autor: lukewisniewski » 16 wrz 2018, 21:59

Cześć,
Chciałbym zasięgnąć opinii, może ktoś już przechodził podobny case.
Istnieje technologia, funkcjonalność na Cisco 3850/9000, która pozwoli na rozciągnięcie Warstwy drugiej po warstwie trzeciej?
Z Feature Navigatora wychodzi że np 3850 wspiera VXLAN. Natomiast czy jest to pełna funkcjonalność potrzebna do opisu który chcę uzyskać?
Jest jeszcze L2TPv3, natomiast jest tylko wspierany na ISRach 4000 według navigatora. EoMPLS czy VPLS też nie ma wsparcia na wymienionych przełącznikach.
Zapewne zalecanym rozwiązaniem byłoby użycie nexusów, natomiast na razie pytanie rozpoznawcze czy na Campusowych przełącznikach też da się zrobić zamierzoną konfigurację?
Dzięki za odpowiedzi i Pozdrawiam.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 807
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#2

#2 Post autor: martino76 » 17 wrz 2018, 10:19

Platformy 3850/9000 wspierają, cos co się nazywa Campus Fabric, gdzie możesz rozszyć L2 over L3 za pomocą LISP (control plane) + VXLAN (Data plane). Z tym, ze VXLAN nie jest konfigurowane w ten sam sposób co na przykład na N9K. Z tego, co pamiętam, jest to wspierane do wersji 16.x w gore.

Poczytaj of SD-Access dla tych platform, albo zerknij na jakiś Cisco Live

Pozdro,

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#3

#3 Post autor: lbromirs » 17 wrz 2018, 10:55

Tak konkretnie VXLAN jest wspierany, ale do ręczniej konfiguracji (z EVPNami) będzie wspierany dopiero na 9300 od 16.9.1.

Jaki masz konkretnie scenariusz, co terminuje te segmenty L2?

lukewisniewski
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#4

#4 Post autor: lukewisniewski » 17 wrz 2018, 16:24

lbromirs pisze:
17 wrz 2018, 10:55
Tak konkretnie VXLAN jest wspierany, ale do ręczniej konfiguracji (z EVPNami) będzie wspierany dopiero na 9300 od 16.9.1.

Jaki masz konkretnie scenariusz, co terminuje te segmenty L2?
Pomiędzy Dwoma Site'ami mam rozciągnięte L2 po redundantnych linkach od ISP.
Z obu stron linki wpinane są w przełączniki Campusowe.
Raz na jakiś czas pojawia się flapowanie konkretnych linków, co zaburza keepalive dla urządzeń, które mają HA/synchronizację i pojawia się flapowanie maszyn w HA.
Powstał pomysł aby przenieść L2 po L3 ze względu na szybszą konweregencję routingu, zamiast konweregencji warstwy drugiej dla etherchannela.
Po tym linku rozmawia także failover dla ASY. Najlepiej byłoby mieć dwa środowiska aktywne, natomiast to kwestia dłuższej perspektywy.
Pytanie czy da się to zrobić na 3850/9000. Być może jest lepsze rozwiązanie mojego problemu o którym nie wiem.
Jeżeli potrzebny byłby zakup innych przełączników/urządzeń do terminowania tych połączeń punkt-punkt oczywiście jestem otwarty na propozycję.

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#5

#5 Post autor: scoon » 17 wrz 2018, 16:53

Najpierw bym znalazł przyczynę flapujacych linków.

lukewisniewski
member
member
Posty: 42
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#6

#6 Post autor: lukewisniewski » 17 wrz 2018, 20:36

scoon pisze:
17 wrz 2018, 16:53
Najpierw bym znalazł przyczynę flapujacych linków.
Myślę że to dosyć oczywiste. Jak linki flapują raz jeden raz drugi co 3 lub więcej miesięcy. To się okazuje że ISP miał pewne problemy z kartą liniową w przełączniku... I tak za każdym razem się przyznają. :lol:

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#7

#7 Post autor: scoon » 18 wrz 2018, 06:48

To przejście na sieć nakladkowa w takim wypadku nie wiem czy rozwiąże problem.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3939
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: L2 over L3 na Przełącznikach Campusowych

#8

#8 Post autor: lbromirs » 19 wrz 2018, 19:56

Niestety tak jak koledzy piszą, próbujesz rozwiązać problem przenosząc go z jednej warstwy ISO na inną. RFC 1925, punkt 6.

ODPOWIEDZ