Swiche L3 - SFP

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
roberto100
wannabe
wannabe
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Pomorskie

Swiche L3 - SFP

#1

#1 Post autor: roberto100 » 04 sty 2019, 13:52

Chciałbym jeszcze raz powrócić do tych swichy co pisaliśmy w tym wątku: viewtopic.php?f=43&t=26058:

WS-C3560G-24TS-E
Switch Cisco Catalyst 3560 24 10/100/1000T + 4 SFP + IPS Image

WS-C3560G-48TS-E
Switch Cisco Catalyst 3560 48 10/100/1000T + 4 SFP + IPS Image

Co prawda zaczynam przygodę z Cisco i od jakiegoś czasu rozgryzam te WS-C2924M-XL, ale
z tego co czytałem na tychWS-C3560G-48TS-E UPLINKI są przez SFP, czyli aby spiąć je między sobą razem i między jednym a routerem to musiałbym dokupić też dodatkowe moduły SFP ethernetowe i/lub Fiber ?

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 809
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Swiche L3 - SFP

#2

#2 Post autor: mhuba » 04 sty 2019, 14:39

Uplinki są tam gdzie chcesz aby były.

Pzdr
hm

roberto100
wannabe
wannabe
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Swiche L3 - SFP

#3

#3 Post autor: roberto100 » 04 sty 2019, 14:45

No właśnie trochę dziwny mi się wydał ten opis sprzedawcy, ze uplink tylko na 4 portach... ale jak pisałem dopiero na dobre zaczynam zabawę z Cisco i "filozofia" IOS`a mnie wciąga ;)

Tak jest w opisie; sądziłem, że to chodzi tylko o SFP
liczba portów uplink 4

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 159
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Swiche L3 - SFP

#4

#4 Post autor: judge dredd » 04 sty 2019, 15:24

Cześć,

Te dodatkowe 4 porty, zwane potocznie uplinkami, to nic innego jak zwykłe porty na switchu - tyle tylko, że możesz do nich sobie wsadzić wkładki jakie potrzebujesz. Nie jest też tak, że ten switch posiada "tylko 4 uplinki" i jakbyś chciał podłączyć go do 5 urządzeń z wyższej warstwy to nie będzie się dało - uplinków możesz mieć tyle, ile potrzebujesz - możesz do połączeń uplinkowych używać dowolnych portów na switchu. Potraktuj po prostu te switche jako urządzenia posiadające odpowiednio 28 i 52 porty - tyle tylko, że te 4 ostatnie muszą mieć wkładkę. Tak to wygląda.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

roberto100
wannabe
wannabe
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Swiche L3 - SFP

#5

#5 Post autor: roberto100 » 04 sty 2019, 15:31

Aha.

Zaproponowano mi coś takiego (jak poniżej) - co o tym sądzisz - jest lepszy od tego WS-C3560G-48TS-E

WS-C4948-E Switch Cisco Catalyst 4948, ES s/w, 48-Port 10/100/1000+4 SFP, 1 AC p/s i ma dwa redundantne zasilacze.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 159
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Swiche L3 - SFP

#6

#6 Post autor: judge dredd » 04 sty 2019, 15:59

Nie mam doświadczenia z 4948, ale z tego co widzę, to jest switch optymalizowany pod kątem Data Center i faktycznie wydajniejszy niż 3560, no i tez na IOS, więc obsługa podobna. Myślę, że ten też będzie ok. Rozumiem, że do Twoich zastosowań sprzedawca polecił Ci 4948 zamiast 3560? Może napisz czym to uzasadnił. Weź też pod uwagę, że na 4948 masz 44 porty + 4 sfp, a na 3560 48 portów + 4 sfp, ale jeśli to nie robi Ci różnicy, to można brać - upewnij się tylko żeby soft był odpowiedni do routingu.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3970
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Swiche L3 - SFP

#7

#7 Post autor: lbromirs » 04 sty 2019, 22:41

4948 to przełącznik oparty o starego Supa z 4k, nie ma sprzętowego wsparcia dla IPv6, jest już EoS. Podobnie jak 3560G.

Co to za sprzedawca? Sugeruje omijać wszystkich, którzy nie są Autoryzowanym Partnerem Cisco. Autoryzowanych Partnerów Cisco znajdziesz sobie tutaj:
https://locatr.cloudapps.cisco.com/WWCh ... cSearch.do

Do dostępu w kampusie pozycjonujemy teraz przełączniki 9300, oparte o nowe UADP.

roberto100
wannabe
wannabe
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, 13:55
Lokalizacja: Pomorskie

Re: Swiche L3 - SFP

#8

#8 Post autor: roberto100 » 04 sty 2019, 23:02

Znaleziony w necie... to są refabrykowane, bo ew. na takie nas stać. Wiem, że one są end od sale.
Ewentualnie poproszę na priv co polecacie i gdzie na niezbyt duży budżet (dla szkoły) w zakresie, o którym pisałem.

Chcę uporządkować i odkorkować sieć hostów coraz więcej i zastanawiam się nad L3, co we wcześniejszych postach koledzy tu doradzili. Do tej pory mam router (gw) na patyku Debian z subinterfejsami (jakieś tam pudełka SG300 i WS-C2924M-XL ALE ostatnio mocno testuję i zaczynam wchodzić w "świat Cisco". Zgodnie z podpowiedziami tutaj udało mi się na razie pożenić Linuxa z tymi 2924 i nawet z SG300 (vlanyi trunki).
a zaczynam się zastanawiać nad zakupem dwóch L3 i postawić je jako CORE, przy czym Linux nadal byłby główną bramą...

O moich walkach pisałem poniżej:
viewtopic.php?f=43&t=26040
viewtopic.php?f=43&t=26046
viewtopic.php?f=43&t=26058

Myślę tak zrobić:
GW(Linux) --- Cisco (L3) ---- (Cisco L3) ---- (Cisco L2 lub SG 300)


Ale każda podpoowiedź jest cenna :)
Ostatnio zmieniony 04 sty 2019, 23:19 przez roberto100, łącznie zmieniany 1 raz.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3970
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Swiche L3 - SFP

#9

#9 Post autor: lbromirs » 04 sty 2019, 23:18

Wyślij mi na maila informacje o tej szkole konkretnie, najlepiej na @cisco.com. Może coś uda się pomóc.

ODPOWIEDZ