Juniper vs Cisco

wszystko inne - NIE licząc sprzętu typu SOHO!!!

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 415
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Juniper vs Cisco

#1

#1 Post autor: art » 12 mar 2019, 11:34

Cześć,
Jeśli dobrze czytam to nowe switche Cisco (np. Catalyst 9300) mają licencje subkrypcyjne i z tego też względu switchy L3 z Cisco raczej już nie będziemy używać. Choć jeszcze tego nie policzyliśmy.

W związku z tym chciałem zapytać jak wygląda porównanie produktowe międzyni Juniperem a Cisco ? Tak wstępnie widzę, że wyjdzie trochę taniej. Jak wygląda wsparcie ? I czy nie ma tutaj problemów typu: no cóż, bedzie działać w nastepnej wersji albo za 3 lata :)
Ups I switched again =)

lukewisniewski
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

Re: Juniper vs Cisco

#2

#2 Post autor: lukewisniewski » 12 mar 2019, 18:26

Przeczytaj dokładnie data sheet. Subskrybcje są extra addonem żeby urządzenie mogło być zarządzane z DNA Center. Natomiast sam przełącznik ma w sobie stałą licencje permanent o danym featute set - Essentials lub Advantage. Musisz kupic subskrybcje ale równie dobrze możesz wrzucić ją na półkę i nic z nią nie robić.

Poniżej opis:
● The base licensing package includes the Network Essentials and Network Advantage licensing options that are tied to the hardware. Between them, the base licensing packages cover switching fundamentals, management automation, troubleshooting, and advanced switching features. These base licenses are perpetual.

● The add-on licensing package includes the Cisco DNA Essentials and Cisco DNA Advantage options. In addition to on-box capabilities, the features available with this package provide Cisco innovations on the switch, as well as on Cisco DNA Center in the APIC-EM. The Cisco DNA add-on licenses are available as a subscription.

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 415
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: Juniper vs Cisco

#3

#3 Post autor: art » 12 mar 2019, 21:22

OMG jaki fail :0 nie doczytałem tego
tzn przeczytałem ale jak zobaczyłem jakieś 3y, 5y to już się nastawiłem że wszystko jest subkskrycyjne.
Anyway tam jest super zdanie, że znów jest nowy jeszcze lepszy sposób licencjonowania - już to chyba słyszałem, a tak, jakieś 4 lata temu też tak gadali :D
Ups I switched again =)

lukewisniewski
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

Re: Juniper vs Cisco

#4

#4 Post autor: lukewisniewski » 12 mar 2019, 21:48

Też jak weszła ta seria tego nie doczytałem i już w głowie scenariusze że subskrypcje będą, może jeszcze nie teraz ale wszyscy idą w tą stronę.
Nie pamiętam z czym kiedyś ceny porównywałem 9300, ale wniosek mi się zapisał na jakieś pół roku temu że ceny są podobne jak wcześniejszych serii, natomiast cena subskrybcji wyrównuje cenę samego metalu wcześniej. Może teraz te ceny wyglądają inaczej w chwili obecnej.

Natomiast co do samego 9300 to mamy już około roku działające i nawet stabilnie działają. Oczywiście wszystko zależy co potrzebujesz taki feature set wybierasz.

seba766
wannabe
wannabe
Posty: 56
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Juniper vs Cisco

#5

#5 Post autor: seba766 » 13 mar 2019, 08:30

Co do Junipera to akurat nie jestem w stanie polecić serji EX.
Problemów bardzo dużo, zaczynając od tego, że prawdopodobieństwo uwalenia pudła podczas upgradu jest bardzo duże(member wypada ze stacka, brak dostępu po ssh, itd).
A co do samej operacji to np. brak systemu monitorującego partycje /var. Jeżeli masz jakieś logi które się same nie zerują(choćby log od dhcp) to jak sobie samemu czegoś nie napiszesz to przełącznik dojdzie z zajętością do 100% i uwali pudło :)

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 296
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Juniper vs Cisco

#6

#6 Post autor: toczyskik » 13 mar 2019, 09:22

seba766 pisze:
13 mar 2019, 08:30
Co do Junipera to akurat nie jestem w stanie polecić serji EX.
Problemów bardzo dużo, zaczynając od tego, że prawdopodobieństwo uwalenia pudła podczas upgradu jest bardzo duże(member wypada ze stacka, brak dostępu po ssh, itd).
A co do samej operacji to np. brak systemu monitorującego partycje /var. Jeżeli masz jakieś logi które się same nie zerują(choćby log od dhcp) to jak sobie samemu czegoś nie napiszesz to przełącznik dojdzie z zajętością do 100% i uwali pudło :)
To ja mam odmienne zdanie. Używałem EXów z serii 2200, 4200, 4300, 4500, 4550, 4600 i kobyłę 9214. Miałem też zbudowanego stacka z 2x4550 + 4x4200 i robił to co ma robić. Z upgradem też jakiś dużych problemów nie maiłem, a nie raz takiego aktualizowałem. Przy innych seriach M, MX, ACX też wszystko szło gładko.

Wracając do pytania zależy do czego potrzebujesz. Jaka gęstość portów, jakie interfejsy, co ten switch ma robić, samo L2 czy L3 też?. Support to zależy od którego dystrybutora kupisz. Ja miałem do czynienia z Infradatą PL i NL i nie narzekałem na obsługę. Sam support Junipera może trochę kuleje jak trafią na jakiś większy problem, myślę że w Cisco też jest podobnie :P jak nie potrafią odtworzyć błędu, ale też da się ich przycisnąć.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 287
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Juniper vs Cisco

#7

#7 Post autor: scoon » 13 mar 2019, 09:59

Zgadzam się z przedmówcą.

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 415
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: Juniper vs Cisco

#8

#8 Post autor: art » 14 mar 2019, 14:31

A jednak trzeba kupić subkskrypcję DNA jeśli bierze się Advantage, min. na 3 lata i niestety kosztuje to sporo...:

"Advantage: This consists of Perpetual Network Advantage (included with the hardware) and a term-based (3-, 5-, or 7-year) Cisco DNA Advantage package."

No nic, zobaczymy jak to samo wyceni Juniper.
Ups I switched again =)

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 348
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: Juniper vs Cisco

#9

#9 Post autor: saiqard » 17 mar 2019, 23:09

Ja mam u siebie głównie EXy 4200 i EX4500, trzy VC złożone z 10x4200 kilka mniejszych i u mnie nie ma z nimi problemu. Przez kilka ładnych lat padły w sumie dwa zasilacze które bez problemu wymieniają na nowe. Mam też kilkanaście MXów, i przez ostatnie 7 lat zepsuły się dwa - w jednym padł flash, a w drugim jeden z portów 10G - w obu przypadkach wymiana pudła.

bbartlomiej
wannabe
wannabe
Posty: 81
Rejestracja: 08 cze 2015, 20:38

Re: Juniper vs Cisco

#10

#10 Post autor: bbartlomiej » 18 mar 2019, 08:56

Na Catalysty 9k zawsze trzeba wykupić subskrypcję. Nam w UK również kazano.
Co do Juniperów - ogólnie bardzo polecam. Jedynie z EX2200 miałem przeciętne doświadczenia, bo to sprzęt niskiej klasy.

ODPOWIEDZ