Połaczenie FC - copper

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
wowie
wannabe
wannabe
Posty: 119
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Połaczenie FC - copper

#1

#1 Post autor: wowie » 26 lip 2019, 10:41

Cześć,
Muszę połączyć stack Cata 9300 znajdujący się w IDF w odległosci kilkanastu pięter od mojego firewalla ASA w MDF (wcześniej Cat i ASA były połaczone miedzia). Korespondencja pomiędzy IDF a MDF oczywiście światłowodowa natomiast w ASA mam same interfejsy miedziane. Teraz zastanawiam się czy połącze te 2 medium poprzez wstawienie switcha L2 pomiędzy 9300 i ASA, wtedy switch L2 myślałem połaczyć po FC z 9300 i po miedzi z ASA. Prośba o podpowiedz bardziej doświadczonych kolegów czy taka konfiguracja ma prawo zadziałać i jeśli tak to czy zadziała również agregacja 2 portów lacp.

felix
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

Re: Połaczenie FC - copper

#2

#2 Post autor: felix » 26 lip 2019, 12:39

A nie lepiej w tym przypadku byłoby użyć media-konwertera lub 2x media-konwertera dla zestawienia lacp ?

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Połaczenie FC - copper

#3

#3 Post autor: judge dredd » 26 lip 2019, 12:47

Cześć,

Zdecydowanie jak kolega pisze - w tej sytuacji konwerter byłby lepszym rozwiązaniem, szczególnie jeśli mówisz o LACP - agregacja jest budowana pomiędzy dwoma urządzeniami, więc ten switch L2 po drodze też aktywnie musiałby terminować portchannele, przy czym dochodzą tutaj kolejne tematy, jak kwestia load-balancingu na LACP. Konwertery zapewniają transparentne połączenia i nie przeszkadzają w agregacji między ASĄ i 9300. Konwerterów jest mnóstwo różnych, kiedyś używaliśmy w firmie takich:

http://www.ctcu.com.pl/fmc-1000ms.html

Dobre bo tanie :-D.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 119
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połaczenie FC - copper

#4

#4 Post autor: wowie » 26 lip 2019, 13:29

Też o tym pomyślałem lecz czasu mało mam żeby zamówić, jest piątek po południu a potrzebne na poniedziałek ... :D

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Połaczenie FC - copper

#5

#5 Post autor: judge dredd » 29 lip 2019, 12:42

No i jak poszło?
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

ODPOWIEDZ