SRX licencje

JunOS / Juniper / Netscreen

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
fat_shady
member
member
Posty: 34
Rejestracja: 17 maja 2013, 12:03

SRX licencje

#1

#1 Post autor: fat_shady » 07 sie 2019, 10:02

Cześć
Mam pytanie, czy kupując srx'a w wersji SRX300-SYS-JB trzeba kupować jakieś dodatkowe licencje itp? Sprzęt potrzebny jako GW, kilka vlanów, static routing i ipsec vpn.
I przykładowo kupując takiego srxa tu: https://www.senetic.pl/product/SRX300-SYS-JB jak jest z wsparciem? Pewnie trzeba oddzielnie o tym myśleć?
CCNA R&S
JNCIS-ENT

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 352
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: SRX licencje

#2

#2 Post autor: saiqard » 07 sie 2019, 14:58

nie wiem czy jak kupisz z senetica to będziesz w stanie dostać wsparcie od JUNIPERa. ipsec potrzebujes s2s czy c2s?

fat_shady
member
member
Posty: 34
Rejestracja: 17 maja 2013, 12:03

Re: SRX licencje

#3

#3 Post autor: fat_shady » 07 sie 2019, 16:00

S2S. A jak to jest z licencjami? Sam hardware wystarczy?
CCNA R&S
JNCIS-ENT

geminiuss
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 16 lut 2008, 00:38

Re: SRX licencje

#4

#4 Post autor: geminiuss » 08 sie 2019, 11:58

Hej,

Jesli kupisz SRX300 to od razu masz licencje JSB zaladowana i prawie wsyzstko wlaczone. Tej licencji nie trzeba nawet aktywowac. AKtywuje sie ja Online tylko aby miec wsparcie techniczne.

Licnecja SYS-JE daje Ci IPS jak dobrze pamietam i dodaktowo mozna dokupic licencje dla Remote Access.

Pozdro

SQ8UW
wannabe
wannabe
Posty: 106
Rejestracja: 14 maja 2014, 13:39

Re: SRX licencje

#5

#5 Post autor: SQ8UW » 08 sie 2019, 12:31

Na potrzeby Remote Access bodaj można podłączyć bez ograniczeń 2 stacje z tego co pamiętam.
Dodatkowo, raz na rok można wygenerować licencję trial dla UTMa, która jest ważna miesiąc.

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 352
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: SRX licencje

#6

#6 Post autor: saiqard » 12 sie 2019, 07:35

fat_shady pisze:
07 sie 2019, 16:00
S2S. A jak to jest z licencjami? Sam hardware wystarczy?
Do S2S sam hardware wystarczy :)

fat_shady
member
member
Posty: 34
Rejestracja: 17 maja 2013, 12:03

Re: SRX licencje

#7

#7 Post autor: fat_shady » 13 sie 2019, 01:12

Dzięki za wyjaśnienie :)
CCNA R&S
JNCIS-ENT

ODPOWIEDZ