819 i lte

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 196
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

819 i lte

#1

#1 Post autor: piter1789 » 16 cze 2020, 13:18

Witam,
Czy bawił się ktoś lub wdrażał 819 z dwoma SIM.
Z tego co czytałem to działa w trybie failover. Czyli dwie karty nie mogą być aktywne. Ale to przełączenie ręczne zajmuje "chwilę"...

Oraz drugie pytanie to czy da się jakiś próg sygnału ustawić, że router to przełączy sam.. bo z tego co sprawdziłem to jest tylko przy utracie sygnału..

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1563
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: 819 i lte

#2

#2 Post autor: drake » 16 cze 2020, 15:21

Hej,
bawilem sie i to duzo. Failover funkckjonuje tak jak piszesz, tylko 1 karta SIM moze byc aktywna. Niby multi-PDN jest wspierany od jednego operatora z dwoma SIM, ale mi z kartami na prywatnym APN VF nigdy to nie zadzialalo - testowalem z dwoma roznymi APN-ami w VF.
Przelaczenie jest automatyczne po utracie sygnalu/sieci przez jakis czas i po bodajze 3 probach ponownego polaczenia (wartosci progowe mozna czasem dopasowac, ale sa rozne modele 819 i maja rozne modemy 4G/LTE ze stajni sierra wireless - no i czesc funkcji zalezy niestety od modemu ktory wlozono do 819). Jak sam zauwazyles trwa to chwile - wg mnie od 5-10 min, w zaleznosci od tuningu ustawien. Nie testowalem "najszybszego" przelaczenia, ale z tego co pamietam mozna byloby to przyspieszyc.

Pozdruffka! :)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4065
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: 819 i lte

#3

#3 Post autor: lbromirs » 16 cze 2020, 15:35

Tak, możesz dopasować próg przełączenia posługując się praktycznie dowolnymi parametrami z obsługiwanych - RSSI, etc. To funkcjonalność IOSa a nie modemu.

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 196
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: 819 i lte

#4

#4 Post autor: piter1789 » 20 cze 2020, 11:45

Dzięki za informację;)
Będę jeszcze testował;)

ODPOWIEDZ