Nieudany ping do routera

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 84
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Nieudany ping do routera

#1

#1 Post autor: nowyk123 » 18 cze 2020, 14:03

Hej nie udaje mi się spingować routera z lokalnego komputera oraz nie potrafię się połączyć przez putty do niego.
Robię to w programie GNS3.
Co jest źle?
Lokalny komputer
ping 192.168.163.131

Pinging 192.168.163.131 with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

Ping statistics for 192.168.163.131:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

router w gns3:

R1#show ip interface brief
Interface IP-Address OK? Method Status Protocol
FastEthernet0/0 unassigned YES NVRAM administratively down down
FastEthernet0/1 192.168.163.131 YES DHCP up up
FastEthernet1/0 unassigned YES NVRAM administratively down down
Serial2/0 unassigned YES NVRAM administratively down down
Serial2/1 unassigned YES NVRAM administratively down down
Serial2/2 unassigned YES NVRAM administratively down down
Serial2/3 unassigned YES NVRAM administratively down down

Do sieci internet udaję mi się zapingować z routera w gns3. Z routera w gns udaję mi się puścić ping na adres
192.168.163.131
R1#ping 192.168.163.131

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 192.168.163.131, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 1/1/4 ms


seba766
wannabe
wannabe
Posty: 70
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Nieudany ping do routera

#3

#3 Post autor: seba766 » 18 cze 2020, 14:39

GNS to już pare lat nie odpalałem ale tam chyba trzeba było dodać PC i poustawiać odpowiednio karty sieciowe.

Awatar użytkownika
nowyk123
wannabe
wannabe
Posty: 84
Rejestracja: 05 mar 2017, 21:46

Re: Nieudany ping do routera

#4

#4 Post autor: nowyk123 » 19 cze 2020, 09:27

Tylko z mojego kompa nie moge puscic pinga do wirtualnego routera. Ustawilem polaczenie do NAT gdyz to urzadzenie od razu bez zadnych konifugracji w GNS3 przekierowuje do globalnego Internetu. Jednak co zrobic, aby moj wirtualny router zapingowal do telneta? Jak dawalem w GNS3 cloud przez loopback microsoft to nie potrafilem pingowac do globalnego neta. Ktos by pomogl?

ODPOWIEDZ